©Unsplash

Zorgen over energiegebruik en desinformatie door AI: 'Bedrijven verspreiden hype'

Zorgen over energiegebruik en desinformatie door AI: 'Bedrijven verspreiden hype'

7 maart - 16:30 Laatste update: 19:44

Kunstmatige intelligentie gaat volgens een coalitie van klimaatorganisaties klimaatverandering niet oplossen, maar zorgt juist voor meer desinformatie en een hoger energiegebruik.

Techbedrijven zoals Google beweren dat de vooruitgang in kunstmatige intelligentie zal helpen om klimaatverandering aan te pakken, maar volgens de coalitie Climate Action Against Disinformation zijn de onmiddelijke gevaren van AI nu belangrijker.

"AI-bedrijven verspreiden de hype dat ze de planeet zouden kunnen redden, maar momenteel doen ze precies het tegenovergestelde", stelt Michael Khoo van klimaatorganisatie Friends of the Earth.

Energie, water en desinformatie

In een verslag waarschuwt de coalitie allereerst voor de stijgende vraag naar energie en water, om deze AI-systemen draaiende te houden. De International Energy Agency verwacht dat het energiegebruik van datacenters voor AI in de komende twee jaar zal verdubbelen en dan net zoveel energie zal verbruiken als heel Japan.

Ook waarschuwt de coalitie dat AI voor meer desinformatie over het klimaat zorgt, omdat het makkelijker te maken en te verspreiden is. The World Economic Forum heeft in januari AI-gegenereerde desinformatie ook als de grootste dreiging voor de wereld benoemd.

"De verantwoordelijkheid om deze gevolgen aan te pakken ligt bij de bedrijven die AI in razend tempo produceren en uitbrengen", stelt Nicole Sugerman van Kairos Fellowship. De coalitie hoopt dat in de toekomst overheden, bedrijven en universiteiten samenwerken aan 'groene AI' met een focus op transparantie, veiligheid en verantwoordelijkheid.

Lees meer over AI, of blijf op de hoogte via de gratis Bright Nieuwsbrief.