©Unsplash

De beste alternatieven voor Spotify: muziek streamen in Atmos, lossless en meer

De beste alternatieven voor Spotify: muziek streamen in Atmos, lossless en meer

8 maart om 21:02
Laatste update: 8 maart om 21:02

Met onze Bright Stuff-koopgids helpen we je graag aan het beste product van het moment. Deze keer: alternatieven voor Spotify. Want ook al is het de grootste muziekdienst, bieden concurrenten ook boeiende andere functies.

Spotify is ondanks gekibbel met Apple nog altijd veruit de populairste muziekstreamingdienst. Dat is aan de ene kant begrijpelijk: in de kern werkt Spotify prima en op sociaal gebied is Spotify onovertroffen. Wil je graag naar afspeellijsten van vrienden of bekenden luisteren, dan is er een grote kans dat je die op Spotify kan vinden.

Maar de concurrentie heeft ook veel te bieden, bijvoorbeeld op get gebied van handgemaakte playlists en een groter of specialistischer aanbod. En al helemaal wat betreft de geluidskwaliteit, want die is bij Spotify ondergemiddeld – en het ooit beloofde HiFi-abonnement is er nog steeds niet. Concurrenten bieden die hogere kwaliteit wel, soms zelfs tegen dezelfde prijs.

Wil je eens wat anders proberen, zijn dit prima alternatieven voor Spotify:

Apple Music

Waarschijnlijk de bekende concurrent van Spotify, en met reden. Waar Spotify uitwaaiert met podcasts en luisterboeken, valt Apple Music op door de nadruk op verschillende manieren van luisteren. Lossless-muziek in de hoogste kwaliteit is fijn voor de audiofiel, maar muziek in Dolby Atmos is eigenlijk nog leuker. Die is opnieuw afgemixt en is niet meer stereo, maar het geluid komt van alle kanten. Dat luistert intenser, en zorgt ervoor dat je zelfs in bekende muziek nieuwe dingen hoort. Dat kan je horen op een groot geluidssysteem, maar zelfs op je AirPods Pro of Max komt het erg goed uit de verf. En inmiddels wordt de grote meerderheid van de nieuwe albums in Atmos afgeleverd: op Spotify mis je dat gewoon.

Verder heeft Apple uitstekende, handgemaakte playlists. Misschien zitten niet al je vrienden op het platform, maar Apple heeft wel uitstekende muziekkenners in huis. Zo heeft Apple Music voor elke gelegenheid en voor elk genre uitstekende playlists die regelmatig worden bijgewerkt. En vergeet de radio-programma's niet: Apple heeft radiozenders, compleet met dj's die artiesten interviewen. Daar hangen ook weer playlists aan, en vaak heeft Apple ook eigen live-opnames van optredens – ook weer in lossless en Dolby Atmos.

Voor de liefhebber van klassieke muziek is Apple Music helemaal een uitstekende keuze. Heb je een abonnement, kun je ook kosteloos de app 'Klassiek' gebruiken. Daarmee doorzoek je het aanbod klassieke muziek veel handiger: per componist maar ook per muziekstuk, zodat je kan kiezen uit tientallen tot honderden uitvoeringen van hetzelfde muziekstuk.

Apple Music kost 10,99 per maand, of 16,99 euro voor een familie-abonnement voor tot zes gebruikers. Studenten betalen 5,99 euro per maand – inclusief Apple TV+.

TIDAL

Zet zichzelf in de markt als de dienst voor de muziekliefhebber. Dat doet Tidal met een groot muziekaanbod en vooral met twee abonnementen die allebei beter klinken dan Spotify. Het standaard Tidal HiFi-abonnement biedt al een flinke geluidskwaliteit: 16-bit, 44.1 kHz in FLAC – dezelfde kwaliteit als cd's.

Wil je meer, dan is er Tidal HiFi Plus, met muziek in 24-bit, 192 kHz en de optie voor HiRes FLAC. Dan luister je naar de maximale kwaliteit – al is die voor een lagere prijs ook inbegrepen bij Apple Music. Wel krijg je ook bij Tidal HiFi Plus muziek in Dolby Atmos en daarnaast in Sony 360 Reality Audio: dat is een vergelijkbare technologie van Sony, die werkt met oordoppen, koptelefoons en speakers van het bedrijf. Heb je bijvoorbeeld zo'n uitstekende Sony WH-1000X-koptelefoon, dan is Tidal zeker het proberen waard.

Tidal heeft verder uitstekende gecureerde playlists en daarnaast de leuke Live-functie. Daarbij kun je je eigen luistersessie openbaar maken, zodat iedereen kan meeluisteren. Ook is het makkelijk om zulke sessies van anderen te vinden, zodat je soms met de grootste artiesten kan meeluisteren.

Tidal HiFi kost 10,99 euro per maand, Tidal HiFi Plus kost 19,99 euro per maand. Een studenten-abonnement is er vanaf 4,99 euro per maand, een familie-abonnement voor tot 6 gebruikers kost 16,99 of 29,99 euro per maand afhankelijk van de gekozen kwaliteit.

YouTube Music

YouTube Music is een beetje een vreemde dienst. De geluidskwaliteit en het aanbod zijn vergelijkbaar met Spotify. Maar Spotify blijft heer en meester op het gebied van de playlists, en ook de app van YouTube Music blinkt niet uit ten opzichte van die van Spotify. Waarom zou je dan wel YouTube Music nemen?

Dat heeft alles te maken met YouTube Premium. Wie YouTube namelijk zonder reclame wil bekijken, moet YouTube Premium nemen. Helaas is de Lite-variant weer afgeschaft, waardoor YouTube Premium nu je enige optie is voor reclamevrij kijken. Premium kost 11,99 euro per maand, best fors. Maar: daar zit YouTube Music gewoon bij!

YouTube Music kost op zichzelf al 9,99 euro per maand, 1 euro minder dan de meeste concurrenten. Ben je dus een fervent YouTube-kijker en zoek je gewoon muziekstreaming, overweeg dan deze mogelijkheid. Geen Atmos of lossless, geen speciale playlists, maar wel een ruim muziek-aanbod en lekker YouTube kijken zonder reclame – voor je gevoel maar voor 2 euro per maand.

Deezer

Deezer is een interessante middenweg tussen enerzijds de toegankelijkheid van Spotify en anderzijds de veelzijdigheid van diensten als Tidal. Want ook Deezer biedt namelijk muziek in lossless-kwaliteit. Ook zijn er prima afspeellijsten en zijn podcast hier wel ingebouwd – in tegenstelling tot bij de meeste andere Spotify-concurrenten.

Verrassend onderscheid maakt Deezer met zijn Duo-abonnement. Bij de meeste aanbieders kan je kiezen tussen een individueel account of een familie-bundel, voor tot 6 gebruikers. Maar met het Duo-abonnement split je de kosten met een vriend of familielid. Duo kost 15,99 euro per maand, waardoor je dus maar een 'ouderwetse' 8 euro per persoon per maand kwijt bent. Gewoon muziek streamen voor een lagere prijs, het hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn.

En Amazon dan?

Amazon Music Unlimited biedt op papier best een interessante muziekdienst, met ook ondersteuning voor Dolby Atmos en muziek in hogere streamingkwaliteit. Alleen is het in Nederland zo onduidelijk hoe je abonnee moet worden en wat je dan krijgt, dat we de dienst niet aanraden. Alle sites die Amazon aanbiedt zijn, inclusief genoemde prijzen, geënt op de VS. De dienst is er wel echt in Nederland, maar alles is zo vaag geregeld – je zit fijner bij één van de andere alternatieven.

Lees meer koopadvies bij Bright Stuff.