Jammer! Eneco gaat geld vragen voor teruggeleverde stroom van zonnepanelen

Jammer! Eneco gaat geld vragen voor teruggeleverde stroom van zonnepanelen

11 maart om 10:43

Slecht nieuws voor Eneco-klanten met zonnepanelen: het energiebedrijf kondigt aan kosten in rekening te brengen voor het terugleveren van stroom aan het net. Het begint met zes euro extra per maand.

Eneco is de eerste grote energiemaatschappij die kosten gaat berekenen aan particulieren met zonnepanelen op hun woning. Eerder kondigden Vandebron en Budget Energie ook aan dat ze geld gaan vragen voor het terugleveren van stroom aan het net.

Dure zomer?

"De kosten verbonden aan het terugleveren van energie zijn toegenomen. Die wil Eneco niet langer volledig verdelen over alle klanten, maar doorberekenen aan klanten met zonnepanelen", aldus Eneco bij de aankondiging. Voor nieuwe klanten met de felbegeerde panelen, geldt vanaf nu dat ze zes euro extra per maand betalen. In de zomer wordt dat bedrag waarschijnlijk vervangen door een kilowattuurprijs, omdat er dan door het zonnige weer nog meer stroom wordt opgewekt. Dat is een extra grote uitdaging doordat het Nederlandse stroomnet vol begint te raken.

Reactie op het blijven van de salderingsregeling

Eneco houdt dit vast zolang de salderingsregeling blijft. Daarmee mag je de opgewekte energie van je zonnepanelen wegstrepen tegenover de energie die je verbruikt van je leverancier. Gratis stroom dus en je betaalt ook minder energiebelasting omdat je uiteindelijk minder verbruikt. De regeling zou afgebouwd worden in de komende jaren, maar daar is vorige maand een stokje voor gestoken in de Tweede Kamer. Voorlopig blijft de regeling zoals hij is.

De energiemaatschappij hanteert naast de kosten nog wel een terugleververgoeding: je krijgt nu 5 cent per kilowattuur op jaarbasis. De twee andere grote energiemaatschappijen, Essent en Vattenfall, hebben nog geen kosten aangekondigd voor het terugleveren van stroom.

Meer over energie en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.