©Unsplash

Airbnb gaat beveiligingscamera's verbieden, maar niet allemaal

Airbnb gaat beveiligingscamera's verbieden, maar niet allemaal

11 maart - 20:41 Laatste update: 12 maart - 09:50

Airbnb gaat het gebruik van beveiligingscamera's door verhuurders deels aan banden leggen. Dat blijkt uit de aankondiging van Airbnb om binnencamera's geheel te gaan verbieden. 

Tot nu toe was het beleid van Airbnb vrij tolerant voor de verhuurders als het om beveiligingscamera's ging. Zo mocht je als eigenaar van de woning camerabewaking plaatsen in de binnenruimtes, met uitzondering van de bad- en slaapkamer. Technisch gezien moesten hosts dit vermelden, maar met dit nieuwe beleid kan daar geen verwarring meer over ontstaan. Met andere woorden: als huurder zou je nu op twee oren moeten kunnen slapen, wetende dat je de volgende ochtend gewoon met - of zonder - badjas een kopje koffie kan maken.

Buiten filmen mag nog wel

Hosts mogen echter nog wel camera's buiten plaatsen, op voorwaarde dat deze niet alsnog gericht staan op binnenruimtes of andere privacygevoelige plaatsen en het gebruik hiervan aan de gasten kenbaar wordt gemaakt. Als je volgende Airbnb-woning een buiten-jacuzzi aanbiedt, zul je dus toch even moeten controleren of de hosts hun investering niet toevallig willen 'beschermen' met een buitencamera.

Naleving en handhaving

En hoe zit het dan met het controleren daarvan? Zal Airbnb iedere woning bezoeken om te controleren of alle camera's netjes zijn opgeborgen? Hoe het bedrijf zijn nieuwe maatregelen wil gaan handhaven, blijft een vraagteken. Dat wordt dus vooral extra goed opletten als huurder.

Wel is duidelijk dat hosts die de regels overtreden, het risico lopen om tijdelijk geschorst te worden van het platform of zelfs volledig te worden verbannen.

Het geldt vanaf eind april

De nieuwe regels gaan van start vanaf 30 april, net iets te laat voor de paasvakantie dus. Deze tussenperiode is dan ook bedoeld 'om de hosts tijd te geven om te voldoen aan de nieuwe regels'.

Je zou wellicht denken dat het verwijderen van een paar camera's in principe niet veel werk hoeft te zijn, maar Airbnb geeft de hosts voor de zekerheid dus een vijftigtal dagen om hun woning geheel privacyvriendelijk te maken, behalve als je buiten de deur stapt dan.

Een geruststelling?

Airbnb hoopt met dit nieuwe privacybeleid hun gasten dus gerust te stellen tijdens hun verblijf. De vraag is natuurlijk of deze mededeling juist niet het tegenovergestelde bereikt en mensen eerder het gevoel geeft bekeken te worden.

Bovendien roept het de vraag op of een bedrijf als Airbnb überhaupt dergelijke privacygerelateerde regelgeving mag bepalen. Als huurder zou je tenslotte eerder verwachten dat dergelijke regelgeving in de wet geregeld zou worden.

Lees meer nieuws over Airbnb en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.