©Samsung

Samsung zaait verwarring met zijn nieuwe OLED-tv's: dit is er aan de hand

Samsung zaait verwarring met zijn nieuwe OLED-tv's: dit is er aan de hand

12 maart - 22:42 Laatste update: 13 maart - 09:09

Het beeld van de nieuwe oled-tv's van Samsung is erg helder, maar de communicatie erover is vaag. Samsung zou verschillende oled-panelen gebruiken in zijn nieuwe S90D-televisies. Voor gebruikers lijkt het onmogelijk na te gaan wat voor paneel ze krijgen. Twee op papier dezelfde tv's kunnen zo verschillen qua beeldkwaliteit.

Samsung zou in de S90D een mix van qd-oled en w-oled-panelen gebruiken. Twee televisies met hetzelfde modelnummer zouden mogelijk uitgerust kunnen worden met verschillende panelen. Dat bericht de Koreaanse nieuwssite The Elec

Volgens The Elec zullen S90D’s van 42, 48 en 83 inch enkel met w-oled-panelen worden uitgerust. Modellen van 55, 65 en 77 inch krijgen qd-oleds. Maar alle andere varianten zullen een mix van beide panelen krijgen. Dat zou volledig willekeurig kunnen gebeuren, zonder manier om te weten welke tv welk paneel krijgt. Critici noemen de nieuwe OLED-tv's van Samsung een 'OLED-paneelloterij'.

Opmerkelijke deal met LG

Het Koreaanse bedrijf werkt voor de levering van panelen met aartsrivaal LG. De twee bedrijven sloten daarvoor een deal. LG zal dit jaar zo’n 800.000 panelen leveren aan Samsung. De komende vijf jaar zullen dat er in totaal zelfs vijf miljoen worden. 

Maar daar wringt de schoen. Hoewel sommige bronnen qd-oled als superieur beschouwen, vroeg LG aan Samsung om de w-oledschermen niet ondergeschikt te maken aan qd-oled als onderdeel van hun leveringsovereenkomst, volgens The Elec. Twee televisies met hetzelfde modelnummer zouden daardoor sterk kunnen verschillen. Voor klanten zou het onmogelijk zijn om te weten welk paneel ze krijgen.

Samsung doet vaag

Om te weten te komen of dit waar is, heeft de website WhatHiFi aan Samsung gevraagd om duidelijkheid te scheppen. "OLED TV's van Samsung bieden consistent een eersteklas ervaring en uitstekende kijkprestaties, ongeacht de specifieke panelen die in het product zijn geïntegreerd", luidde het antwoord.

Een rechtstreeks antwoord op de vraag of verschillende panelen in hetzelfde model gebruikt worden, geeft het bedrijf niet. Tot onvrede van WhatHifi: "Samsung lijkt dit zelf niet zo'n groot probleem te vinden. Daar zijn wij het helemaal niet mee eens, en veel potentiële kopers ook niet."

Lees meer nieuws over televisie, en blijf op de hoogte met onze app.