©Google

Google waarschuwt Nederland voor 'achterstand met AI'

Google waarschuwt Nederland voor 'achterstand met AI'

14 maart om 06:00

Nederland dreigt achter te liggen op het gebied van generatieve kunstmatige intelligentie. Daarvoor waarschuwt zoekreus Google na een onderzoek.

"Er zijn te weinig AI-experts, we beginnen achter te lopen op onderzoek en zien beperkte steun voor AI-startups", waarschuwt Google Nederland-topman Martijn Bertisen. "Nederland moet aansturen op een arbeidsmarkt die als vanzelfsprekend met AI kan werken."

Marktbureau Implement Consulting Group onderzocht namens Google wat voor impact kunstmatige intelligentie kan gaan hebben op de Nederlandse arbeidsmarkt. Daarbij wordt geschat dat tweederde van alle banen in ons land komende jaren met AI gaan werken. Van de ondervraagden schat 38 procent van het personeel dat AI een positieve invloed op hun werk zal hebben.

Uit schattingen blijkt dat AI het Bruto Binnenlands Product (BNP) in ons land kan verhogen met negen procent, wat neer komt op maximaal 85 miljard euro. Dat is een zeer optimistische schatting die er van uitgaat dat bedrijven en de overheid ook in AI investeren. Gebeurt dat niet, dan is de groei slechts twee procent.

Twijfels over voordelen van AI

Nederlandse bedrijven lijken tot dusver juist vrij weinig in AI te investeren: slechts 35 procent van de ondervraagde partijen zegt van plan te zijn in de komende vijf jaar in de technologie te investeren. Dat ligt lager dan bij andere Europese landen: in België wil 46 procent van de bedrijven dit doen, in Denemarken 58 procent en in Luxemburg 58 procent.

Daarnaast zouden Nederlandse bedrijven skeptisch over de voordelen van AI zijn. Slechts 28 procent van de ondervraagden verwacht dat de software de productiviteit verhoogt, een percentage dat in België bijvoorbeeld op 37 procent ligt.

Lees meer nieuws over AI en blijf op de hoogte met onze app.