©Unsplash

Vliegbewijs voor drone nu makkelijker mobiel op te slaan, maar niet voor iedereen

Vliegbewijs voor drone nu makkelijker mobiel op te slaan, maar niet voor iedereen

14 maart - 19:04 Laatste update: 20:39

Het vliegbewijs voor drones was tot nu toe als PDF beschikbaar, maar voortaan is het drone-bewijs ook handig in de wallet op je telefoon op te slaan. Maar nog niet voor iedereen.

De digitale versie van het vliegbewijs voor drones moet het document altijd makkelijk vindbaar maken op je telefoon. Je hoeft niet langer op zoek naar waar je die PDF hebt opgeslagen. En uitprinten hoeft ook niet meer. Als drone-piloot kun je het digitale vliegbewijs na inloggen met de DigiD-app voor een ID-check ophalen en toevoegen aan de wallet in de app RDW Voertuig

'Ook handig voor de handhavers'

Demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) gaf het startsein voor het digitale drone-vliegbewijs. "Eenvoudig op je telefoon die je toch altijd bij je hebt. Handig voor de gebruiker en ook handig voor de handhavers", sprak Harbers.

Er is nog wel één beperking: het werkt voorlopig alleen op Android-smartphones. De betrokken partijen werken wel aan een versie voor de iPhone, maar wanneer die verschijnt is nog niet bekend.

Drone-gebruik groeit snel

Het vliegbewijs is verplicht voor drones die meer wegen dan 250 gram. Nadat je bent geslaagd voor een examen kun je het vliegbewijs aanvragen bij de RDW. Die instantie geeft ook de exploitantnummers voor drones af. 

"We zien dat het gebruik van drones nog steeds toeneemt. Amsterdam alleen al heeft ongeveer 12.000 drones per jaar erbij. Het luchtruim raakt voller en voller," aldus Harbers. De RDW geeft jaarlijks zo’n 17.000 vliegbewijzen aan particuliere drone-gebruikers uit en 23.000 aan zakelijke gebruikers. 

Lees meer nieuws over drones en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.