© Unsplash

Nederland rondt de kaap van drie miljoen zonnepaneelinstallaties

Nederland rondt de kaap van drie miljoen zonnepaneelinstallaties

27 maart - 09:19

Er bevinden zich meer dan drie miljoen zonnepaneelinstallaties in Nederland. Het voorbije jaar kwamen er meer dan een half miljoen bij.

Uit cijfers van de Centrale Registratie van Systeemelementen (CERES) blijkt dat er in Nederland in februari 2.891.255 zonnepaneelinstallaties geregistreerd waren. De netbeheerders gaan er echter van uit dat daar tien procent bij kan opgeteld worden, omdat een aantal installaties niet geregistreerd worden. Dat betekent dat er in Nederland meer dan drie miljoen installaties zijn.

Het voorbije jaar werden er in Nederland zo’n 600.000 installaties geplaatst, blijkt verder uit de cijfers. Dat wil zeggen dat een vijfde van alle installaties in het land de voorbije twaalf maanden is geplaatst. In totaal bedraagt het cumulatief vermogen van zonnepaneelinstallaties in Nederland meer dan 17 gigawatt. 

Dit jaar minder sterke groei

Opvallend is wel dat vooral tijdens de eerste helft van 2023 veel installaties werden geplaatst. Tussen maart en juni kwamen er elke maand meer dan 60.000 nieuwe installaties bij. In januari 2024 werden 36,5 procent minder installaties geplaatst vergeleken met dezelfde maand vorig jaar. In februari slinkte de groei vergeleken met een jaar terug met ruim 42 procent.

Lees meer over energie en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.