©NIO

Ultra-snelladen: deze elektrische auto heeft 250 km rijbereik na 5 minuten laden

Ultra-snelladen: deze elektrische auto heeft 250 km rijbereik na 5 minuten laden

27 maart - 21:10

Het Chinese automerk NIO komt met een elektrische auto die in vijf minuten tijd 255 kilometer aan bereik kan bijladen. Wat dat mogelijk maakt, is het feit dat de auto werkt op een spanning van 900 volt.

Dit hogere voltage stelt de EV in staat om heel snel opgeladen te worden. Met slechts vijf minuten snelladen voegt de auto zo'n 255 kilometer aan rijbereik toe. De auto, de ET9, kan volgens NIO snelladen met 600 kW. Commerciële snelladers in Nederland halen momenteel zo’n 150 tot 350 kW

Woensdag maakte NIO bekend dat zijn eerste 900V-drive-system van de productielijn is gerold. Het is daarmee de eerste in zijn soort die in massaproductie wordt genomen.

De NIO ET9 krijgt overigens nog wat andere opvallende specificaties. De auto heeft een totaal vermogen van zo’n 707 pk. Die kracht wordt geleverd door twee motoren. De ET9 heeft een koppel van 900 nm. Van 0 naar 100 km/u versnellen duurt minder dan 4 seconden.

Batterij wisselen

Als je niet het geduld hebt om vijf minuten te wachten, kun je bij NIO's wisselstations ook je lege accu wisselen voor een opgeladen exemplaar. Dat duurt zo'n drie minuten. NIO heeft in Europa al een aantal batterij-swaplocaties en hoopt dat netwerk verder uit te breiden. Ook in Nederland zijn er een aantal locaties

Goedkoop is de ET9 niet. In China, waar de auto nu vooruit besteld kan worden, tel je minimaal 800.000 yuan neer voor de auto, omgerekend zo'n 100.000 euro. Behalve indrukwekkende specificaties, is de auto ook uitgerust met een luxueus interieur.

Het is nog niet bekend of en wanneer de ET9 naar Nederland en de rest van Europa komt. In Nederland verkoopt NIO momenteel vijf automodellen.

Lees meer over elektrische auto's, en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.