©Geely

Deze auto kan autonoom driften en dat is méér dan een stunt

Deze auto kan autonoom driften en dat is méér dan een stunt

27 maart - 22:23 Laatste update: 23:58

Geely, het Chinese moederbedrijf van automerken als Volvo, Lotus en Polestar, heeft een autonome testauto ontwikkeld die zelfstandig door besneeuwde omstandigheden kan rijden. De auto kan zelfs driften zonder menselijke interventie. Dat levert natuurlijk bijzondere beelden op, maar de gebruikte technologie heeft ook nuttige toepassingen. 

Het Chinese autobedrijf ontwikkelt een nieuw AI-platform. Daarmee moeten binnenkort auto's van Geely worden uitgerust. Hoewel nog niet veel bekend is over het platform, is wel duidelijk dat het bedrijf sterk inzet op autonoom rijden.

In een filmpje dat Geely dinsdag op sociale media deelde, toonde het bedrijf het zogenaamde 'digitale AI-chassis' voor het eerst. In het clipje van zo’n 30 seconden is te zien hoe een auto zonder chauffeur in de sneeuw rijdt. Vervolgens begint die te driften.

Geely toont ook het interieur van de auto, waarin te zien is hoe het stuur vanzelf bijstuurt tijdens het driften.

Indrukwekkende technologie

Volgens Geely zijn de manoeuvres vergelijkbaar met die van een professionele autocoureur. Het filmpje is echter niet lang genoeg om daar als kijker veel over te zeggen. Bovendien zijn er veel overgangen, waardoor het makkelijk is om zaken mooier voor te stellen dan ze in het echt zijn.

Toch is er volgens CnEVPost behoorlijk wat indrukwekkende technologie aan boord. Het computersysteem in de auto zou net als een menselijke chauffeur in staat zijn om in real-time de toestand van het voertuig waar te nemen. In combinatie met steer-by-wire, een technologie die traditionele mechanische koppelingen tussen het stuurwiel en de wielen vervangt door een elektronisch systeem, kan de auto daardoor in milliseconden de koers van het voertuig aanpassen.

Auto veiliger maken met AI

Verwacht de komende jaren geen autonoom driftende auto op de markt. De technologie zal volgens Geely wel gebruikt worden om auto’s veiliger te maken, bijvoorbeeld door de rijbaanassistentie te verbeteren.

Uit een recent onderzoek bleek dat er aan de rijhulpsystemen van de meeste automerken nog veel verbeterd moet worden.  

Lees meer nieuws over elektrisch rijden en mis niks met onze nieuwsbrief.