©JetZero

Is dit het vliegtuig van de toekomst?

Is dit het vliegtuig van de toekomst?

27 maart om 22:02
Laatste update: 28 maart om 01:02

Het Amerikaanse bedrijf JetZero begint met de eerste testvluchten met zijn 'blended wing'-vliegtuig. Die naam heeft het vliegtuig te danken aan zijn gestroomlijnde vorm, waarin de romp en de vleugels lijken samen te smelten.

Door het unieke design van de vliegtuigvleugels produceren bijna alle delen van het vliegtuig 'lift'. Daardoor kan het efficiënter door de lucht bewegen. Volgens JetZero moet het vliegtuig tot 50 procent minder brandstof verbruiken dan een traditioneel vliegtuig. Behalve een verhoogde efficiëntie, biedt dergelijk ontwerp ook meer ruimte voor passagiers en vracht. 

Het bedrijf heeft nu toestemming gekregen van de FAA, de Amerikaanse luchtvaartautoriteit, om een schaalmodel met een spanwijdte van zeven meter uit te testen. Dat meldt JetZero op LinkedIn.

Vanaf 2030 de lucht in

Later is het bedrijf van plan om een prototype op ware schaal, met een spanwijdte van net geen 60 meter, te bouwen. JetZero heeft al een contract afgesloten met de Amerikaanse luchtmacht. Tegen 2027 wil het daaraan een prototype militair vrachtvliegtuig leveren. Vanaf 2030 moeten de vliegtuigen van JetZero definitief in dienst worden genomen door de luchtmacht.

Ook voor elektrische vliegtuigen

Op langere termijn is het ook de bedoeling dat het vliegtuig gebruikt wordt voor commerciële vluchten. Volgens JetZero is het ontwerp 'agnostisch ten opzichte van toekomstige aandrijfoplossingen', wat wil zeggen dat het ontwerp ook kan worden toegepast op vliegtuigen die worden aangedreven door waterstof of batterijen.

Een van de doelen van JetZero is om de uitstoot van de luchtvaart drastisch te verminderen. Volgens het Internationaal Energieagentschap zorgen commerciële vliegtuigen voor zo’n twee procent van de wereldwijde menselijke CO2-uitstoot.

Lees meer nieuws over vliegtuigen, en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.