©Unsplash/Loop

De beste oordoppen voor concerten en festivals

De beste oordoppen voor concerten en festivals

26 april om 19:50
Laatste update: 26 april om 19:50

Oordoppen zijn aan te raden voor iedereen die graag een concert of festival bezoekt zonder tinnitus op te lopen. Je hoeft maar één keer gehoorschade op te lopen om de rest van je leven last te hebben van oorsuizen, gepiep of gehoorklachten. Gelukkig zijn de huidige oordoppen beter, fijner en mooier dan ooit.

Oordoppen zijn een noodzakelijk kwaad bij concerten en festivals. Het geluid staat hard, soms sta je vlakbij de speakers, mensen praten en gillen: er is helaas nauwelijks te ontkomen aan een hoog volume. En wil je dan gehoorbeschadiging of tinnitus voorkomen, kun je maar beter goede oordoppen op zak hebben. Gelukkig is er tegenwoordig veel keus, en hoef je niet meer die onprettige schuimrubberen doppen in je oren te proppen. Dit zijn comfortabele, mooie oordoppen die zijn gemaakt om herrie wel te dempen, maar niet volledig weg te drukken.

Modieus: Loop Experience of Switch

Loop is één van de bekendste merken van mooie oordoppen, en met reden. De loop-oordopjes draai je makkelijk in je oren en ze zijn er in ontzettend veel kleuren en afwerkingen. Dat maakt de dopjes ineens leuk om te kiezen, een soort fashion-item. De standaard Loop Experience verlaagt het omgevingsgeluid dat je oren in komt met tot 18 decibel. Ze worden geleverd met vier maten oordopjes en een sleutelhanger-doosje en kosten 29,95 euro.

Voor een tientje meer heb je de Loop Experience Plus: de normale Experience met 18 dB geluidsreductie, en bijgeleverd de Loop Mute. Die oordop voor je oordop verlaagt het volume dat binnenkomt met nog eens 5 decibel, mocht dat nodig zijn.

En voor wie echt vaak wisselt tussen luidruchtige en minder luidruchtige omgevingen, is er de Loop Switch. Die is met 54,95 euro wat duurder, maar die kan wisselen tussen drie niveaus: 17 dB reductie om nog gesprekken te kunnen voeren 21 db reductie voor tijdens concerten en de stilstand die herrie met 25 dB vermindert: voor tijdens het werken of studeren. Je draait simpelweg aan de Switch om tussen niveaus te wisselen. Loop heeft ook wel oordoppen die standaard meer geluid buiten houden, maar die richten zich meer op studeren of slapen en zijn voor concerten eigenlijk te dempend.

Uitstekende geluidsdoorgifte: Etymotic ER20XS

Iets in je oren stoppen tijdens een concert blijft een beetje tegenstrijdig. Je wil toch de muziek horen, en niet dempen? Sommige oordoppen dempen inderdaad ongelijkmatig, en dat is fijn voor je oren maar niet voor je beleving. De ER20XS doppen van Etymotic zijn al jaren een begrip onder muziekliefhebbers omdat ze het volume gelijkmatig dempen. Alle tonen worden minus zo'n 20 decibel door het filter doorgelaten, zodat je alles toch gewoon hoort zoals het bedoeld is.

Het zijn niet moeders mooiste, en omdat ze zo goed aangeschreven zijn, kan het soms nog best zoeken zijn naar deze dopjes. Maar als je ze kan vinden, zijn ze met zo'n 35 euro wel redelijk betaalbaar. Heel mooi zijn ze dan weer niet, maar dat blijft toch het compromis.

De betaalbare optie: Alpine PartyPlug

De comfortabele en onopvallende PartyPlug van Alpine is al jaren een begrip. Zit in je oor zoals een in-ear oordop zonder draad, en vermindert het geluid met 19 dB. En kost maar 13,95 euro – vaak nog goedkoper ook. Ze zijn no-nonsense, doen wat ze moeten doen en komen met een lekker klein sleutelhanger-doosje, zodat je ze niet vergeet.

Wel hebben deze dopjes natuurlijk nadelen, zeker voor die prijs. Het geluidsfilter is een buisje en dat vervormt het geluid. Je oren worden dus wel beschermd, maar je hoort de muziek niet goed als bij duurdere doppen. Verder is het ook niet de meest modieuze optie, en hebben de doppen een beperkte levensduur.

De meest comfortabele keuze: doppen op maat

Bezoek je veel festivals en concerten en wil je geen compromis doen op het gebied van comfort en geluidskwaliteit? Dan zijn oordoppen op maat een uitstekende, maar wel prijzige keuze. Ze zitten geweldig, want ze worden op maat gemaakt. Dat gebeurt in een speciaalzaak, waar ze speciale siliconen in je oor spuiten om een precieze maat te krijgen. Daarna krijg je je oordoppen wat later thuis toegestuurd.

De pasvorm is dus ongeëvenaard, maar ook de geluidsdemping is wat evenwichtiger. Goedkopere doppen houden de herrie net zo goed buiten, maar bij deze doppen hoor je de muziek wat meer gebalanceerd: alsof je geen oordoppen in hebt, maar de muziek gewoon wat zachter staat. Bovendien gaan ze stukken langer mee: niet een keer of 100, maar vier tot vijf jaar.

Daar betaal je wel voor: de Custom-Fit Music Premium-doppen van Pluggerz kosten bijvoorbeeld 178,20 euro, de PartyPlug Custom 4D van Alpine kost 129,95 euro. De meerprijs van de Pluggerz zit in het filter, want bij Alpine wordt het geluid alsnog gedempt door een buisje. Wel bieden beide merken verschillende gradaties in demping, en zijn ze via erg veel dealers op maat te laten maken, dat geldt zowel voor Pluggerz als Alpine.

Voor de allerkleinsten: Alpine Muffy

Kinderen wil je met hun kwetsbare oren al helemaal niet aan grote herrie blootstellen. Oordoppen zijn minder geschikt, dit soort koptelefoons gelukkig wel. Ze zijn speciaal voor kinderen gemaakt, zitten stevig maar comfortabel en brengen en dempen het omgevingsgeluid met 21 decibel. Ze zijn er in verschillende kleuren en kosten 27,95 euro. Er is zelfs een baby-versie met een hoofdband van elastiek die niet op de bovenkant van het hoofdje drukt.

Lees meer koopadvies bij Bright Stuff.