Internationaal Energie Agentschap waarschuwt voor hogere benzineprijzen

©Unsplash

Internationaal Energie Agentschap waarschuwt voor hogere benzineprijzen
12 mei om 18:00

De prijzen van olie en benzine gaan omhoog. Dat is de boodschap die topman Fatih Birol van het IEA (Internationaal Energie Agentschap) heeft voor de landen van OPEC+. Hij waarschuwt dat die landen voorzichtig moeten zijn met maatregelen om de olieprijzen aan te jagen, omdat dat weer invloed kan hebben op de inflatie.

Tegen Bloomberg heeft Birol gezegd dat dat weer zijn uitwerking kan hebben op de wereldeconomie. De olieprijzen stegen eerder in 2024 al door de onrust in het Midden-Oosten en er heerst veel angst over de olieleveringen in die regio. De prijzen hebben zich inmiddels wat hersteld, maar het blijft een probleem. Half april waren de stijgende olieprijzen nog duidelijk merkbaar aan de pomp: de adviesprijs voor één liter Euro95 kwam uit op 2,28 euro, terwijl dat nu 2,23 euro is. Een flink verschil met begin dit jaar: toen was die adviesprijs 2,05 euro.

Benzineprijzen

Landen zoals Rusland en Saudi-Arabië zijn deel van die OPEC+ en op 1 juni vergaderen zij in Wenen over de productie. De productiebeperking van 2 miljoen vaten per dag wordt waarschijnlijk tot het einde van het jaar verlengd. Daar is Birol echter niet per se een voorstander van, omdat de wereldeconomie fragiel is en veel landen die opkomend zijn qua olie-import geen hogere benzineprijzen willen zien. 

We merken het in Nederland dus ook: half april was het door alle onrust in de wereld en een accijnsverhoging een stuk pijnlijker om je auto vol te tanken. Het lijkt er voorlopig echter niet op dat tanken veel voordeliger gaat worden, eerder andersom. Reden voor Birol om te waarschuwen, al is het uiteindelijk onder andere aan de OPEC+ wat er gaat gebeuren bij de pomp.

Lees meer over de benzineprijs.