Pakketpunten in overtreding: scannen ID-kaart mag helemaal niet

©Unsplash

Pakketpunten in overtreding: scannen ID-kaart mag helemaal niet
13 mei om 14:26
Laatste update: 23 mei om 11:39

Wanneer je je pakketje ophaalt bij een pakketpunt, moet je je meestal identificeren. Dan scannen ze je ID-kaart, maar dat blijkt helemaal niet te mogen, volgens toezichthouder AP.

Een bekende irritatie onder iedereen die de bezorger weleens misloopt – praktisch iedereen dus. Je krijgt een mailtje van de pakketdienst met een ophaalcode, gaat naar het pakketpunt en laat de code scannen. En dan komt de vraag: kun je je identificeren? Op zich al gek, want die eis staat meestal niet in het mailtje. Maar nog gekker: ze hoeven de voorkant van je pasje niet te zien, zoals in de supermarkt of slijterij, maar ze willen de áchterkant zien, om die te scannen.

Op de achterkant van je paspoort of ID-kaart staat sinds een paar jaar een QR-code. Door die te scannen, krijg je snel inzicht in een hoop informatie op de kaart. Handig, want dan kan de software snel zien of jouw gegevens overeenkomen met die van de ontvanger van het pakketje. Scheelt de medewerker weer tijd, want er staat bij zulke pakketpunten altijd wel een rij.

Scan bevat te veel info

Alleen: dat scannen mag niet zomaar, zegt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) tegen Max Meldpunt. Want de QR-code geeft ook toegang tot je BSN-nummer. En daar wil je echt niet zomaar mee strooien, want er kan mee gefraudeerd worden. De Rijksoverheid raadt aan om het burgerservicenummer standaard af te schermen als je je identiteitsbewijs kopieert of scant.

Het BSN mag alleen verwerkt worden door bepaalde organisaties, zegt de AP. "Denk bijvoorbeeld aan zorgaanbieders, onderwijsinstellingen, pensioenfondsen, financiële instellingen, maar ook aan werkgevers bij het verstrekken van salarisinformatie aan de Belastingsdienst", aldus de toezichthouder. "Het ophalen van pakketjes staat niet in de wet genoemd als situatie waarbij organisaties het BSN mogen verwerken. In de QR-code op het rijbewijs staat geen BSN. Die mogen pakketpunten dus wel scannen."

"Het ophalen van pakketjes staat niet in de wet genoemd als een situatie waarbij organisaties het bsn mogen verwerken", aldus de AP. Eén maar: het rijbewijs mag wel gescand worden door pakketpunten. Ook rijbewijzen hebben sinds een paar jaar een QR-code, maar die bevat dan weer geen BSN, ook al staat die wel op je pasje zelf gedrukt.

Update: PostNL stelt in een verklaring dat het een aangepast systeem gebruikt om de scans te verwerken. Een scan bij PostNL legt de volgende zaken vast: het type legitimatiebewijs (rijbewijs, ID -kaart, paspoort, etc) en het documentnummer van het legitimatiebewijs. "We scannen de QR-code op de achterkant van een rijbewijs omdat dit sneller gaat dan het overtypen van het documentnummer. De scanner is zo ingesteld dat alleen het documentnummer automatisch wordt ingevuld. Bevat de QR-code meer informatie, dan wordt dat niet uitgelezen en opgeslagen. We registreren dus nooit een BSN-nummer", aldus PostNL

Wat doe je in de praktijk?

Voor wie om privacy geeft en een pakketje moet ophalen, lijkt het rijbewijs de makkelijkste manier. Heb je een rijbewijs, gebruik dat dan voortaan bij het ophalen van pakketjes. Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens sta je volledig in je recht door te vragen om een andere manier van identificeren. Je kan de scan weigeren, en de medewerker vragen om de informatie op je ID-bewijs te vergelijken met de gegevens op het pakketje. Op die manier komt je BSN niet in het systeem van de pakketdienst terecht.

Je kan overigens ook een stap verder gaan en je pasje in een speciaal hoesje steken. Zo'n cover dekt gevoelige informatie af, zodat een winkelmedewerker alleen relevante informatie te zien krijgt. Je loopt dan misschien het risico op wat vertraging in de rij voor de pakketjes, maar je privacy is in ieder geval veilig.

Meer privacy en mis niets met onze Bright-app.