Tado vernieuwt slimme thermostaat en radiatorknoppen, ook geschikt voor warmtepomp

©Tado

Tado vernieuwt slimme thermostaat en radiatorknoppen, ook geschikt voor warmtepomp
15 mei om 08:01
Laatste update: 15 mei om 08:04

Slimme thermostaat-maker Tado heeft een hele nieuwe lijn onthuld: Tado X. Alles is vernieuwd: de slimme thermostaat en de slimme radiatorknop, een nieuwe draadloze temperatuursensor en bridge en ook nieuw: de warmtepomp optimizer. En alles werkt met Matter en Thread.

De slimme thermostaat blijft het hart vormen in het aanbod van Tado. De nieuwe Slimme Thermostaat X is net als het vorige model een vierkant met afgeronde hoeken, dit keer in het zwart. De Tado-thermostaat hang je op de plek van je bestaande thermostaat. Het apparaatje kan zowel via relay als OpenTherm met de cv-ketel communiceren.

De knoppen zijn duidelijker aangegeven en het scherm bevat iets meer informatie dan bij het vorige model. Zo zie je duidelijk of de thermostaat op de klokfunctie draait of op een handmatig ingestelde temperatuur, en of er actief verwarmd wordt of niet.

Radiatorknoppen nu kleiner en oplaadbaar

Ook vernieuwd: de slimme radiatorknoppen van Tado. Die knoppen monteer je op de plaats van de radiatorkraan, zodat elke radiator automatisch apart geschakeld kan worden. Zo kan je instellen dat 's ochtends alleen de badkamer alvast warm wordt gemaakt, terwijl de radiatoren beneden nog niet vol open gaan.

De vernieuwde Slimme Radiatorknop X heeft een T-vormig ontwerp, volgens Tado compacter en zo geschikt voor nog meer radiatoren. Het schermpje op de radiatorknop heeft een hogere resolutie en er zit een kinderslot op. En waar het vorige model draaide op AA-batterijen, heeft de nieuwe radiatorknop een uitneembare, oplaadbare accu met usb-c.

Nieuwe bridge voor sommige gebruikers onnodig

De nieuwe Bridge X werkt met Thread en zorgt er zo voor dat de verschillende Tado-apparaten via via met elkaar kunnen communiceren, zelfs op plekken waar het wifi-bereik onvoldoende is. Maar voor wie al een andere geschikte Thread border router heeft, is de nieuwe Tado-bridge overbodig. De Apple HomePod en HomePod Mini en recente Apple TV's zijn bijvoorbeeld zo'n Thread border router, net als de Google Nest Hub en Nest Wifi.

Ook handig: de Draadloze Temperatuursensor X. Die kan je meenemen naar de plek die je naar een bepaalde temperatuur wil brengen. Die leg je neer bij de bank of bijvoorbeeld je bureau. Dan kan het Tado-systeem nauwkeuriger zien hoe warm het op die plek is, in plaats van uit te gaan van de thermostaat aan de muur, die misschien meters verderop hangt.

Nieuwe gadget speciaal voor warmtepompen

Tado speelt ook in op de opkomst van de warmtepomp. De Warmtepomp Optimizer X kan via de slimme thermostaat warmtepompen aansturen van de merken Atlantic, Vaillant, Saunier Duval en Fujitsu – maar daar komen nog meer merken bij. De optimizer kan volgens Tado zorgen voor 'potentiële besparingen tot 430 euro per jaar'.

Het apparaat ondersteunt dynamische energietarieven. Ook is de slimme software van Tado aangepast om vloerverwarming in individuele kamers te sturen. Met de betaalde Tado-dienst 'Balance voor Warmtepompen' gebruik je energie op momenten dat de prijzen het laagst zijn.

Het nieuwe Tado X is compleet nieuw opgebouwd en daarom niet compatibel met Tado V3+ of eerdere Tado-reeksen. De nieuwe apparaten zijn vanaf nu te bestellen, en er zijn weer verschillende pakketen:

Los kost de Slimme Thermostaat X 134,99 euro. De Slimme Thermostaat X met Bridge X Starterskit kost 199,99 euro. De Slimme Radiatorknop X met Bridge X Starterskit kost 159,99 euro. Een losse Slimme Radiatorknop X kost 99,99 euro per stuk, of 369,99 euro voor een pakket met vier knoppen. De Draadloze Temperatuursensor X kost ook 99,99 euro. De Warmtepomp Optimizer X kost 249,99 euro en de Bridge X kost 69,99 euro.

Meer smart home en mis niets met onze Bright-app.