©Unsplash/Google

Zo belooft de AI van Google je Gmail sneller naar inbox zero te brengen

Zo belooft de AI van Google je Gmail sneller naar inbox zero te brengen

15 mei om 14:40

Google zet vol in op AI, en daar ontkomt een van zijn meest populaire apps ook niet aan. Binnenkort kun je in Gmail snel berichten laten samenvatten en aan de hand van de ontvangen e-mails informatie opvragen.

Gmail is groot. Meer dan 30% van alle e-mails worden via deze dienst verstuurd. De app heeft 1,8 miljard gebruikers en dagelijks worden 121 miljard berichten ontvangen in Gmail. Een opvallend cijfer is ook dat 75% van de gebruikers de app mobiel gebruikt en niet op de desktop.

Dat is een van de redenen dat Google veel werk maakt van AI toepassingen voor de mobiele versie van Gmail. Ergens is dat ook logisch, op een laptop heb je bijvoorbeeld meer ruimte om snel te zoeken of een e-mail te scannen.

Samenvatten

Een van de eerste functies die Gemini mogelijk gaat maken, is 'Summarize this email' of in goed Nederlands: 'vat deze e-mail samen'. Vooral te gebruiken bij de lange epistels die je soms van een collega ontvangt. Hiervoor verschijnt er een ‘vat deze e-mail samen’-knop onder het onderwerp in het bericht te staan. Klik je daarop dan maakt gemini voor jou een korte samenvatting.

Vragen en antwoorden

De tweede update die je kan verwachten heeft meer te maken met het vinden van informatie aan de hand van je e-mails. Met de Vraag & Antwoord-functie kun je contextuele informatie opvragen.

Zo ben je misschien op zoek naar een nieuwe lease-auto en je hebt een aantal offertes ontvangen via e-mail. Door het nieuwe Gemini symbool wat straks rechtsboven in de app zal verschijnen kun je aan gemini vragen om alle aanbiedingen met elkaar te vergelijken.

Er zijn ook eenvoudigere voorbeelden te verzinnen. ‘Wanneer komen mijn nieuwe schoenen?’ of ‘Hoe laat begint de meeting met HR aanstaande vrijdag?' zijn vragen die snel op basis van je inbox beantwoord zullen worden. Scheelt toch weer tijd omdat je niet meer hoeft te zoeken naar het bewuste bewicht met de verzendbevestiging om de invite voor de borrel.

>

We kunnen al eventjes gebruik maken van Slimme Antwoorden in Gmail. Deze functie zal verbeterd worden door Contextual Smart Replies, dus contextuele Slimme Antwoorden. Hiermee gaat de app nog beter naar de context van je bericht kijken om betere suggesties te geven.

Uitrol

Bovenstaande functies gaan vanaf juni en juli uitrollen. Voor diegene die Labs hebben geactiveerd in Gmail kunnen eerder gebruik maken van deze update. 

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.