©Daylight Computer

Dit unieke Android-tablet is half e-reader en wil onze omgang met tech 'kalmer' ma

Dit unieke Android-tablet is half e-reader en wil onze omgang met tech 'kalmer' maken

24 mei om 15:12
Laatste update: 24 mei om 15:15

We laten ons nog weleens opslokken door onze apparaten. Schermtijd: we moeten het eigenlijk beperken. Of gewoon veranderen, aangenamer maken? Dat laatste wil Daylight Computer proberen, met zijn DC1-tablet.

Onze computers, tablets en telefoons kunnen eigenlijk meer dan goed voor ons is. Ze zijn te leuk, er zijn te veel apps en connecties, ze geven te veel licht in de avond en ze leiden ons constant af. Daarom lezen veel mensen hun boeken liever op een e-reader dan op hun telefoon of tablet. En daarom bestaan er ook digitale notitieblokken met e-ink-scherm: de voordelen van digitaal, zonder de afleiding.

De Daylight Computer 1, oftewel DC1, is een tablet in die geest. Ook dit apparaat heeft een e-inkscherm, maar volgens Daylight is dat stukken beter dan de trage schermen die we gewend zijn. Het LivePaper-scherm van de DC1 oogt als een e-ink, zwart-wit en grijstinten dus, maar het zou even soepel en responsieve zijn als een LCD-scherm. De video's op de site van Daylight ogen inderdaad vrij soepel: het bedrijf belooft 60 beeldjes per seconde.

Alle apps en speciale backlight

De tablet zelf draait ondanks dat scherm dan ook gewoon Android. Althans: wel een aangepaste versie met een speciale interface, waarop je in principe alle apps kan gebruiken, maar sommige apps zullen fijner en fraaier werken op het zwartwit-scherm. Daylight licht bijvoorbeeld de Lees-app van Kindle uit, en minimalistische schrijf-app iA Writer. Ongestoord schrijven is dan ook één van de belangrijke doeleinden van de tablet, volgens Daylight. Het bedrijf toont een schermvullende schrijf-app met een toetsenbord erbij.

Schrijven en tekenen kan ook op de tablet, met een stylus. En dankzij dat e-ink-scherm kun je het probleemloos in de zon gebruiken. Maar 's avonds dan? Er is een backlight, maar die heeft een andere kleur dan je gewend bent – daar komt de naam van het bedrijf vandaan. Want waar de meeste e-ink-schermen en normale tablets een blauwwitte backlight hebben, gloeit het scherm van de DC1 een warme amber-tint.

Vanaf volgende maand

Die oranjekleurige schermverlichting is volgens Daylight prettiger voor de ogen, en als extra bonus is het ook goed voor de batterijduur. Die zou 'dagen' in plaats van uren zijn, altijd mooi meegenomen. Het 10,5 inch scherm van de DC1 heeft een resolutie van 1600 x 1200 pixels, en de tablet draait op een MediaTek Helio G99-chip, met 8GB werkgeheugen en 128GB opslag.

De Daylight DC1 is nu vooruit te bestellen als Founder's Edition, inclusief Wacom-stylus en een oranje, stoffen sleeve. De eerste lichting wordt in juni geleverd, wie nu bestelt moet wachten tot eind september. De Daylight Computer 1 kost 729 dollar.

Meer Android en mis niets met onze Bright-app.