©Pexels

De AI-samenvattingen van Facebook zijn niet altijd even aardig

De AI-samenvattingen van Facebook zijn niet altijd even aardig

1 juni om 18:00
Laatste update: 1 juni om 20:26

Meta’s AI is deze week volop in het nieuws omdat het ervan uitgaat dat het getraind mag worden op je Instagram- en Facebook-foto’s, tenzij je dit nadrukkelijk hebt gevraagd niet te doen. AI speelt echter een grotere rol op het social medium, want het vertelt mensen nu onder hun posts wat de positieve en negatieve van anderen zijn op je bericht. 

Op Threads werden screenshots geplaatst van de mogelijkheid binnen de Facebook-app en die zijn soms best vreemd. Net als we eerder hebben gezien bij de AI Overview van Google die mensen opdraagt stenen te eten en lijm op hun pizza te doen, is de keuze van de AI in het samenvatten van reacties op Facebook ook soms wat vreemd. Op een post over een winkel die ging sluiten stond er: “Sommige reageerders denken dat de winkel dicht moet omdat deze ‘woke’ was geworden of een slecht aanbod heeft, terwijl anderen wijzen op de groei in online shoppen.”

Grappige opmeringen

Het is grappig omdat de AI soms direct zegt wat een reageerder zei, zoals iemand die in een bericht over een lynx in Florida grapte dat het te hopen is dat het dier aan zonnebrandcrème heeft gedacht, maar het neemt ook negatievere opmerkingen mee zoals iemand die op  Mexicaanse vechters zegt dat ze een “debiele manieren van doen” hebben. Het doet vooral de vraag rijzen waar Meta de selectie van uitgelichte opmerkingen uit posts op baseert. 

Ook lijken ze niet heel veel toe te voegen. Als je wil weten wat mensen te zeggen hebben op een post, dan lees je die reacties waarschijnlijk toch wel. Aan de andere kant kun je, als de AI de negatieve kanten ook noemt, mogelijk wel snel destilleren welke post aangepakt moet worden omdat die niet oké is en veel aandacht krijgt. 

Bezwaar maken

Er zijn ook andere zorgen: dat Meta de reacties allemaal aan AI voert schiet sommigen in het verkeerde keelgat. Hoe zit het met de privacy van gebruikers en wat gebeurt er allemaal precies met die data? Je zet zelf een comment misschien wel online, dat betekent niet dat je wil dat AI ermee aan de haal gaat. Er zijn mensen die succesvol bezwaar hebben aangetekend, maar inmiddels komen er wel steeds meer formulieren en mails bij om in te vullen zodat Meta je data niet voor AI-training inzet.

Lees meer over Facebook en mis niets met onze nieuwsbrief.