Game-review: F1 24 is net zo spannend als de F1

Game-review: F1 24 is net zo spannend als de F1
7 juni om 16:35
Laatste update: 7 juni om 16:37

De F1 gamefranchise lijkt mee te bewegen met de sport. Hij is steengoed, maar ook een beetje voorspelbaar.

Wie de nieuwe F1 24-game voor het eerst aanzet, zal weinig verrast worden als 'ie de voorganger gespeeld heeft. De game-modes, de stijl van spelen, de graphics: grote veranderingen zijn er niet. Moet dat dan? Niet als je een goeie Formule 1-game wilt spelen. Wel als je F1 23 al hebt en dus een reden zoekt om over te stappen.

Er zijn kleine veranderingen: je kunt nu als één van de 20 coureurs spelen. Altijd al willen weten hoe het is als je vader teameigenaar is en je collega een voormalig kampioen? Rij als Lance Stroll. Lekker in het middenveld meevechten? Kies Yuki Tsunoda. Wil je de werkelijkheid nog meer beïnvloeden, dan kun je ook als een F2-coureur beginnen. Oliver Bearman na een jaar naar Ferrari proberen te brengen is een optie. Of je maakt je eigen karakter aan en gaat als Luppo Dijkstra furore maken in ‘s werelds beroemdste raceserie. Kies je een bestaande coureur, dan hoor je af en toe ook zijn stem. In de cutscenes lijkt je coureur permanent op stilteretraite te zijn, want terwijl je agent jou hele verhalen vertelt, blijf jij stil.

Nét iets té clean allemaal

Kleine ergernisjes

De besturing is nog steeds uitstekend. Auto’s zijn zelfs iets makkelijker te besturen dan voorheen. Op de controller is de game makkelijker dan met een stuurtje. Leuk voor de casual gamer, maar voor de raceliefhebber een beetje jammer. Codemasters claimt dat de besturing van de auto's aangepast is ten opzichte van vorig jaar, maar ik voel geen opvallende verschillen.

Visueel zijn er wel wat upgrades. Maar de visuele stijl is nog steeds redelijk vergelijkbaar. Alles is net iets te clean om geloofwaardig te zijn. De mannetjes die op de grid staan voor de start zien er uit alsof ze zo van de vrijmibo op de zuidas zijn komen lopen.

Oliver Bearman in de F2

Voor de diehard F1-fan lijkt er in eerste instantie een toffe update te zijn met de mid-race objectives. Nadat je iedereen hebt ingehaald is het lekker om een extra opdrachtje te krijgen: “binnen de lijnen blijven!”, “bespaar een beetje brandstof” of “zing Smooth operator”. Die laatste heb ik zelf bedacht, maar hij is net zo zinvol als de rest. Want de doelen zijn an sich niet raar, maar lijken totaal buiten de context van het spel op basis van toeval toegekend te worden. Je kunt op je dashboard zien dat je nog meer dan genoeg brandstof hebt, maar je moet toch brandstof besparen? Het idee is uitstekend, maar hier zou ik de belofte van wat AI ons kan brengen wel in de praktijk willen zien.

Conclusie: toch gewoon leuk

Als je dit allemaal leest, zou je misschien denken dat F1 24 een beroerd spel is, maar dat is zeker niet het geval. Het zijn kleine kritiekpunten op een in de basis oersterk spel. Net als F1 23 dat was. De conclusie is dan ook eenvoudig: wil je een Formule 1-auto besturen in een game op de echte circuits en heb je F1 23 nog niet: dan is dit een must have. Heb je F1 23 liggen, dan zou ik minstens wachten tot deze in de aanbieding gaat.

Meer reviews en mis niets met onze Bright-app.