Dit zijn de beste camera-apps voor je smartphone

©Unsplash/Halide

De beste camera-apps voor je iPhone en Android
7 juni om 16:59

De camera – of tegenwoordig camera's – in je smartphone zijn steeds krachtiger. Met de standaard camera-app haal je er eigenlijk niet alles uit wat erin zit. Gelukkig bestaan er appwinkels met een hoop uitstekende alternatieven. We zetten de beste op een rijtje.

Foto's maken en filmen met je smartphone is veelzijdiger geworden dan ooit, en tegelijkertijd simpeler en ingewikkelder. Simpeler omdat machine learning en AI-algoritmes je foto's terwijl je ze maakt – maar misschien wil je dat helemaal niet. En ingewikkelder omdat de mogelijkheden steeds groter zijn: foto's in RAW, formaten als JPEG en HEIC, filmen in LOG… Die oceaan aan opties maak je overzichtelijk door verschillende apps te gebruiken. Dit vinden wij echte aanraders:

Halide

Eén van de meest bekroonde foto-apps voor de iPhone. Met deze app maak je dus alleen foto's, geen video's. En die foto's kun je maken in het standaard HEIC-formaat waar je iPhone ook foto's mee maakt, maar ook als RAW-foto. Zo'n foto is groter en veel beter na te bewerken. En dat moet je normaal ook echt doen, want standaard is een RAW-foto flets.

Daar komt de kracht van Halide om de hoek. De app maakt een RAW-foto, maar bewerkt die automatisch zodat 'ie er toch mooi uitziet. Dan heb je alsnog de volledige vrije hand in eventuele aanpassingen, maar je hebt ook meteen al een niet-fletse foto waar je iets mee kan. En Halide slaat tegelijkertijd ook de normale HDR-foto op die je normaal met je iPhone zou maken. Zo kan je naderhand kiezen, en kun je tijdens het fotograferen gewoon nadenken over een mooie foto.

Ondertussen heb je de volledige handmatige toegang tot alle camera-functies, van de belichting en focus tot de kunstmatige scherptediepte – en er zitten ook wat beginnerslessen bij de app. Halide voor iPhone en iPad is gratis te proberen en kost daarna 2,99 euro per maand of 12,49 euro per jaar.

Kino

Kino is de evenknie van Halide, van dezelfde makers maar dan voor filmen. Waar je met Halide geen vidoe's kan maken, kan je met Kino geen foto's maken. Dit is dé film-app voor wie de volledige mogelijkheden van de iPhone-camera wil benutten. Zo kun je bijvoorbeeld filmen in Apple Log ProRes-formaat op de iPhone 15 Pro. Maar je kan ook direct een color grade inbakken in je opnames, of zelfs in Log-formaat filmen met een bepaalde color grade toegepast.

Een color grade is geen ordinair filter, maar de manier waarop videobeelden in films en series een bepaalde tint krijgen, om de sfeer te bepalen. Dat kan je nu dus ook zelf doen. Er worden een aantal van die color grades meegeleverd, maar je kan ook je eigen color grade toevoegen aan de app. Verder is Kino veel meer een film-app dan de standaard camera-app. Je kan het focuspunt en de belichting los van elkaar bepalen en vastzetten. En er zitten ook gidsjes in de app zodat je kan leren om beter te filmen. Kino voor iPhone kost 22,99 euro.

Zerocam

Het andere uiterste van Halide: dit is een camera-app die nog simpeler is dan de standaardcamera op de iPhone. Zerocam heeft één grote gele knop, en daar maak je foto's mee. En dat is het: niet filmen, geen selfies, zelfs geen instellingen. Wil je van lens wisselen, moet je de app sluiten en het app-icoontje wat langer ingedrukt houden. Dichterbij het gevoel van een wegwerpcamera kom je niet op de iPhone.

Maar Zerocam heeft nog een grote kracht: geen nabewerking, minder nog dan bij de standaardcamera van de iPhone. Achter de schermen maakt de app namelijk foto's in RAW, en die worden als JPEG opgeslagen. Daarmee ogen ze wat minder bewerkt dan sommige foto's die de iPhone zelf maakt, want daar maakt AI de boel soms net wat scherper, of kleurrijker. Dat doet Zerocam dus allemaal niet, je maakt gewoon foto's en niks anders.

Zerocam is gratis te downloaden voor iPhone, en kan dan 12 foto's per dag maken. Voor onbeperkte foto's betaal je eenmalig 10 euro.

Leica Lux

De naam Leica is op het gebied van echte fotocamera's nog steeds prestigieus. Het bedrijf maakt geweldige maar peperdure fotocamera's, maar is ook al jaren op smartphone-gebeid actief. Het bedrijf had bijvoorbeeld een aantal jaar een samenwerking met Huawei en had een hand in de beeldverwerking op de toestellen. Inmiddels werkt Leica met Xiaomi, en ontwikkelt het ook de lenzen voor die telefoons.

Het leukste onderdeel van die samenwerking zijn de Leica-filters, of eerbiediger gezegd: filmsimulatie. Want zoals gezegd: als je foto's in RAW maakt, en daar meteen bepaalde beeldbewerking op loslaat, dan is het meer dan een filter. Met filmsimulatie kies je voor het maken van een foto al voor een bepaalde look, alsof je een bepaald filmrolletje kiest. Al je foto's zijn dan bijvoorbeeld wat blauwer, wat warmer of zwart-wit met een hoog contrast.

Die keuze heb je in Leica Lux ook, maar dat is ook meteen het meest onderscheidende onderdeel van de app. Je kan er verder vergelijkbare dingen mee als met Halide, maar Halide doet dat beter. Het is dus vooral de vraag of je echt heel graag de filmsimulaties van Leica wil hebben. Gelukkig kun je er een paar gratis uitproberen. Voor het gros betaal je voor het LUX Pro-abonnement 7,99 euro per maand, en dat is best gortig voor wat je krijgt. Leica Lux is gratis te downloaden voor iPhone.

Camera FV-5

Voor Android zijn er ook uitstekende camera-apps, maar ze pakken het net iets anders aan dan die voor iPhone. Logisch, want ze moeten werken met véél meer modellen dan de apps voor iPhone. Eén van de beste en meest veelzijdige camera-apps voor Android is Camera FV-5.

Deze app biedt echt de volledige vrije hand, met natuurlijk de mogelijkheid om RAW-foto's te maken in DNG-formaat, en tegelijkertijd ook in JPEG. Zo hoef je niet te kiezen, en heb je een 'gewone' foto in je bibliotheek om te plaatsen, maar ook een RAW-exemplaar dat je kan nabewerken. Je kan zaken als ISO en belichting aanpassen en de app ondersteunt zelfs exposure bracketing. Je maakt dan meerdere foto's na elkaar van dezelfde scène, maar de belichting verschilt. Die foto's kun je naderhand samenvoegen en dan krijg je een soort ouderwetse HDR-foto, die meer detail bevat en wezenlijk anders oogt dan de moderne, automatische HDR-foto's.

Het grootste euvel met Camera FV-5 is de snelheid, en dat merken we eigenlijk bij alle camera-apps van Android die niet de standaard camera-apps zijn. Ze zijn gewoon iets trager, waarschijnlijk omdat niet elke app zich op elke camera-opstelling van elke Android-telefoon kan optimaliseren, zoals dat bij iPhone nog wel te doen is voor appmakers. Camera FV-5 is met een eenmalige 3,99 euro wel prima geprijsd, en te downloaden in de Play Store.

Lees meer koopadvies bij Bright Stuff.