2KSports: twee weken voorspel voor nieuwe basketbalgame

2KSports: twee weken voorspel voor nieuwe basketbalgame

15-09-2016 16:45 Laatste update: 27-04-2018 03:30

De basketbalgame 2Ksports doet dit jaar aan voorspel voor gevorderden. Eerst een mobiele app, daarna een gratis prequel, dan een pre-release van de game.

Als ik mij na mijn dood moet melden bij het 'evaluatiecentrum timemanagement' in het hiernamaals, dan zullen de uren die ik in de game NBA 2K heb gestopt, ongetwijfeld ter sprake komen. Sinds EA Sports een jaartje geen NBA Live meer maakte en 2K van die gelegenheid gebruik maakte om zich definitief als nummer 1 in het basketballgame-genre te positioneren, maak ik elk jaar te veel uren met het spel.

De anticipatie voor het nieuwe deel NBA 2K17 is (ondanks weinig grote vernieuwingen in de gameplay) dan ook enorm. En 2KSports melkt dat als geen ander. Ook dit jaar werd er weer voor gekozen om pas laat te beginnen met het promoten van de game. Pas een aantal weken voordat de game uitkwam werd het weer druk op de Twitterfeed, verschenen er trailers op het YouTube-kanaal en twee weken voor release werden er vloggers uitgenodigd om de game te spelen. Allemaal om de hype zo veel mogelijk te concentreren op één moment. 

App en gratis prequel

De strategie dit jaar ging echter verder dan alleen het plannen van marketingmiddelen in een korte tijdsspanne. Spelers worden de game ingelokt op twee manieren. Er is een companion-app die al bijna twee weken voor de reguliere releasedatum bruikbaar is. Daarnaast is er een prequel voor de game verkrijgbaar op de consoles die gratis is en je de eerste stappen van je basketbal carrière laat zetten zonder een cent betaald te hebben.  

De app laat je met een soort Top Trumps-kaartenspelletje spelers verzamelen die je inzet tegen online tegenstanders. Op die manier verdien je nieuwe kaarten én virtueel geld om in de game te gebruiken om je speler beter te maken of leukere schoenen te geven. Wie stevig doorspeelt de week voor de release, kan dus met een veel betere (geklede) speler aan de carrière-modus beginnen, dan iemand die de app links heeft laten liggen.

Gezicht scannen

De app geeft je ook de mogelijkheid om je gezicht te scannen, zodat je deze in de game kunt gebruiken. Dat werkt vele malen beter dan de oude versie met de Kinect-camera. Allereerst omdat niet iedereen een Kinect-camera heeft, maar vooral omdat je met je smartphone daar kunt gaan staan waar het licht goed en gelijkmatig is.

Mijn eerste twee pogingen leverden respectievelijk een vent die meer op Tonie lijkt dan op mij en vervolgens een man met dubbele mond op. Maar poging drie maakte een redelijk goeie Rutger Middendorp. Na het inscannen van je gezicht kun je in de game nog wat trekken aan je oren, je wallen wat opdrukken of uitrekken en je neus naar smaak verlengen. 

Poging 1

Poging 2: bijna zo knap als ik in het echt ben...

De Prequel is een game waarin je een college kiest om voor te basketballen, om daarmee vier wedstrijden te spelen. Als je de derde tenminste wint, want de vierde is de finale van het kampioenschap. In die games wordt gekeken hoe goed je het doet en dat bepaalt weer hoe hoog je in de draft eindigt (en bij welk team je dus zult spelen) in de volledige game.

Irritant, maar slim; je kunt die vier wedstrijden maar één keer spelen en de bonusgame daar achteraan ook. Vervolgens is de enige knop die nog beschikbaar is om verder te gaan een bestelknop voor het hele spel. In de gewone, de super of de extreem volledige editie.

Onze game-reviews lees je in de rubriek Game van de Week