5 belangrijkste aankondigingen van Google I/O

5 belangrijkste aankondigingen van Google I/O

19-05-2016 07:27 Laatste update: 27-04-2018 06:36

Het belangrijkste nieuws van Google's ontwikkelaarscongres op een rij.

Bright is aanwezig bij Google I/O 2016 in Silicon Valley en deed gisteravond live verslag van de keynote. We zetten de de belangrijkste aankondigingen nog eens op een rij. Volg ook ons YouTube-kanaal voor video's vanaf Google I/O de komende dagen.

1. Slimme assistent voor in de woonkamer

Na de smartphone wil Google ook je woonkamer veroveren. Na een slimme rookmelder, beveiligingscamera en router gooit de internetgigant een nieuwe gadget in de strijd: Google Home, een slimme speaker met microfoon. Je kunt vragen stellen aan Google Home, zoals 'hoe wordt het weer vandaag'. De speaker herkent jouw stem en geeft vervolgens antwoord. Google Home laat je ook producten bestellen, zoals een taxi of een bloemetje voor je moeder.

De speaker aan de onderzijde van het apparaat kan logischerwijs ook muziek afspelen. Daarvoor gebruik je een dienst zoals Spotify of Play Music. Om Google Home helemaal persoonlijk te maken, kun je ook een andere onderkant selecteren. De slimme speaker komt later dit jaar uit, of hij naar Nederland komt en voor welke prijs is nog onbekend.

2. Nooit meer apps installeren

Google gaat het mogelijk maken om Android-apps te gebruiken zonder ze te installeren. Stel: je wil ergens parkeren, maar je hebt niet de betreffende parkeer-app. Je scant dan een code, waarna automatisch de app wordt geopend. Even afrekenen en klaar. Zonder dat je de app hebt gedownload.

Deze technologie heet Google Instant Apps en komt dit jaar naar Android-telefoons. Bij zo'n Instant App wordt er alleen het nodige gedeelte van de app gedownload: maximaal 4 megabyte. Zo nemen al die apps geen ruimte in op je telefoon en hoef je alleen de apps te installeren die je vaak gebruikt.

3. Nieuwe VR-bril en controller

Google maakt virtual reality voor iedereen mogelijk met Cardboard: een kartonnen virtualrealitybril die je smartphone gebruikt als scherm. Dit jaar komt de opvolger van Cardboard uit: Daydream, waarvan Google het design heeft laten zien. De bril ziet er netter en steviger uit en wordt gemaakt door fabrikanten als Samsung en HTC. De eerste versie komt deze herfst op de markt voor een nog onbekende prijs.

De bril werkt samen met een kleine controller. Daarmee kun je bijvoorbeeld iets in de virtuele wereld selecteren of oppakken. Met de VR-bril speel je games of gebruik je apps, zoals Netflix. De streamingdienst heeft al aangekondigd dat ze speciale content voor Daydream gaan ontwikkelen. Dan kun je video's in 360 graden beleven of een Netflix-film in je eigen virtuele privébioscoop kijken.

4. Android gaat je auto besturen

Je hebt al Android Auto, een systeem waarmee je jouw smartphone aan je auto kunt koppelen, om gemakkelijker tijdens het rijden te navigeren, bellen en muziek af te spelen. Maar Android kan in nieuwere auto's ook andere onderdelen aansturen, zoals de airco, elektrische ramen en deurvergrendeling. In een scherm boven het stuur wordt de belangrijkste informatie getoond. En wees gerust: de remmen en airbags worden nog gewoon door de auto aangestuurd. Bright TV-presentator Merijn probeerde Android N in auto's al even:

5. Google gaat de strijd aan met WhatsApp en FaceTime

Google lanceerde op I/O twee nieuwe apps: Allo en Duo om respectievelijk te chatten en videobellen. Allo lijkt veel op Googles andere chat-app Hangouts, maar biedt wat meer functies. Zo kun je tekst groter en kleiner maken en is het mogelijk om Google antwoorden te laten voorstellen. Google herkent de ontvangen berichtjes of foto's en kan dan bijvoorbeeld 'leuk!', 'is goed' of 'lieve kat' als reactie voorstellen.

Duo biedt in tegenstelling tot Allo heel weinig functies en laat je simpel en snel met je contacten videochatten. Beide apps maken gebruik van end-to-end-encryptie, waardoor de inhoud van je berichtjes of videochat niet voor anderen is in te zien. Bij Allo is dit optioneel, bij Duo standaard. Beide apps komen deze zomer uit voor Android en iOS.