5 vragen over de politie-site met gestolen wachtwoorden

5 vragen over de politie-site met gestolen wachtwoorden

28-07-2017 11:25 Laatste update: 26-04-2018 19:14

Op een nieuwe site van de politie kun je checken of je wachtwoord is gestolen door criminelen. Waarom is dat nodig? En hoe werkt dit?

Lees ook: Stormloop op politie-site voor checken wachtwoorden

1. Waarom doet de politie dit?

Dat is heel simpel: om aandacht te vragen voor je digitale veiligheid. "Mensen vinden het doodnormaal om regelmatig de bandenspanning en het oliepeil van hun auto te controleren", zegt Ron de Milde, directeur Digitale Dienstverlening bij de politie. "Het zou mooi en vooral heel nuttig zijn als burgers met dezelfde vanzelfsprekendheid om de zoveel tijd checken of hun internetgegevens wellicht in verkeerde handen zijn gevallen."

Het gaat dan meestal om je mailadres en wachtwoord. Die kunnen criminelen gebruiken om in te loggen bij andere diensten en bijvoorbeeld op jouw naam producten voor henzelf te bestellen of om identiteitsfraude te plegen.

2. Hoe komt de politie aan al die data?

De politie neemt regelmatig computers in beslag die zijn gebruikt om een zogeheten botnet, een netwerk van geïnfecteerde computers, aan te sturen. Deze geïnfecteerde computers kunnen onder andere worden gebruikt om internetaanvallen uit te voeren, maar ze stelen meestal ook stiekem je wachtwoorden.

De politie is afgelopen jaar bij de in beslag genomen computers al meer dan 60.000 mailadressen tegengekomen. "En dat is natuurlijk nog maar het begin, want we vullen dit databestand voortdurend aan", aldus De Milde.

3. Hoe werkt de database?

Op deze pagina kun je jouw emailadres invoeren om te checken of je in de database met gestolen gegevens van de politie voorkomt. Als je e-mailadres inderdaad in de database staat, dan ontvang je van de politie binnen enkele minuten een e-mail. Als dat niet het geval is, dan ontvang je geen mail.

"Uit oogpunt van privacy mag de politie in beslag genomen data niet openbaar maken. Daarom is het ons helaas niet toegestaan om getroffen burgers zelf actief te informeren", zo schrijft de politie. Door deze database aan te bieden kunnen mensen dus zelf actie ondernemen.

4. Wat moet je doen als je in de database voorkomt?

De politie raadt aan om alle door jou gebruikte wachtwoorden te veranderen en je computer op te schonen. Het apparaat is dan mogelijk geïnfecteerd (geweest) met een virus. Dat kan bijvoorbeeld met het Nederlandse Hitman Pro (Windows) of Malwarebytes (Mac).

Kijk ook vooral even op Have I Been Pwnd, een vergelijkbare dienst waar je kunt zien of jouw e-mailadres en wachtwoord door hackers zijn gestolen.

5. Hoe houd je je computer en wachtwoorden veilig?

Je kunt drie acties ondernemen om jouw computer en wachtwoorden zo veilig mogelijk te houden.

1. Installeer updates
Het is belangrijk om altijd de laatste updates te installeren. Deze updates rollen belangrijke beveiligingsverbeteringen uit, waardoor je computer lastiger kan worden gehackt of overgenomen. 

2. Gebruik een virusscanner
Er zijn anno 2017 genoeg goede gratis virusscanners op de markt, zoals de hierboven genoemde Hitman Pro voor Windows en Malwarebytes voor Mac.

3. Neem een wachtwoordbeheerder
Met een wachtwoordbeheerder hoef je maar één wachtwoord te onthouden om toegang te krijgen tot al jouw wachtwoorden. Dit maakt het veel makkelijker om voor elke online dienst een ander uniek wachtwoord te gebruiken. Met veel wachtwoordbeheerders kun je ook in één keer heel veel wachtwoorden wijzigen. Onze favorieten zijn LastPass (gratis), 1Password (betaald) en KeePass (gratis).

Lees ook: Stormloop op politie-site voor checken wachtwoorden