Afschaffen roamingkosten weer iets dichterbij

Afschaffen roamingkosten weer iets dichterbij

15-06-2016 16:41 Laatste update: 27-04-2018 05:34

De Europese Commissie wil dat per 15 juni 2017 de prijsverschillen tussen mobiel gebruik in eigen land en in andere EU-landen grotendeels verdwijnen.

Stapje voor stapje komt de afschaffing van de roamingkosten binnen de EU dichterbij. De Europese Commissie heeft woensdag een voorstel aangenomen dat per 15 juni 2017 de groothandelstoeslagen voor roaming omlaag brengt. Providers berekenen die toeslagen nu nog aan elkaar door.  

Vorig jaar stemden de EU-lidstaten al voor afschaffing van roamingkosten, maar dat kan alleen doorgaan als ook de groothandelskosten voor mobiel verkeer eerst omlaag gaan. Dat heeft de Europese Commissie nu voorgesteld. In het voorstel gaat het groothandelstarief  omlaag van 5 naar 4 cent per minuut voor bellen, van 2 naar 1 cent per sms, en van 5 eurocent naar 0,85 eurocent voor een MB internetverkeer. Het voorstel moet nog door het Europees Parlement en de Europese Raad worden aangenomen. De Europese Commissie hoopt op een snelle behandeling. 

Uitzonderingen

Providers kunnen nog wel beperkingen opleggen aan roaming via zogeheten clausules over 'fair use'. Bovendien komt er voor providers die door de nieuwe maatregel verlies zouden lijden een uitzondering, waardoor zij voorlopig wel roamingtarieven aan klanten mogen rekenen. De verwachting is dat veel providers zich op deze uitzondering zullen beroepen om alsnog roamingkosten gaan hanteren.

Nederlandse providers hebben de laatste maanden wel prijsverlagingen doorgevoerd voor mobiel internet in andere EU-landen, maar de tarieven blijven in dit laatste jaar nog erg hoog. Bekijk ons commentaar hierop.

Abonneer je ook op ons YouTube-kanaal