Alleen het blokkeren van grote aantallen torrentsites ontmoedigt piraten

Alleen het blokkeren van grote aantallen torrentsites ontmoedigt piraten

22-04-2016 06:48 Laatste update: 27-04-2018 07:07

Het blokkeren van tientallen torrentsites in het Verenigd Koninkrijk leidde ertoe dat het illegaal downloaden van films, series en muziek afnam.

Nadat het Britse High Court in november 2014 besloot om de toegang tot 53 torrentsites te blokkeren, leidde dat tot een flinke afname (met 16 procent) van de piraterij in het Verenigd Koninkrijk. Het bezoek aan de geblokkeerde sites daalde met 90 procent.

De belangstelling voor legale streamingsites zoals Netflix en de BBC nam juist toe. Betaalde diensten zagen het bezoek met 6 procent stijgen, gratis videosites kregen 10 procent meer bezoek over de vloer. Dat blijkt uit onderzoek van drie wetenschappers van de Carnegie Mellon University. Zij bestudeerden de gegevens van 59.000 Britse internetgebruikers in de drie maanden voor én na de blokkade.

VPN

Uit een eerdere studie van de onderzoekers was gebleken dat de blokkade van The Pirate Bay in april 2012 nauwelijks invloed had op de totale piraterij en het gebruik van legale, betaalde streaming-diensten: gebruikers weken simpelweg uit naar andere torrent-sites. Het blokkeren van meer torrent-diensten lijkt echter wel effect te sorteren.

“Sommige gebruikers leken echter wel gebruik te maken van technische workarounds om de geblokkeerde sites te blijven gebruiken”, stellen de onderzoekers vast. Het bezoek aan VPN-diensten steeg. “Maar ondanks dit toegenomen gebruik van VPN laten onze data zien dat de blokkades leidden tot een afname van de totale hoeveelheid piraterij.”