Alvleesklierkanker opsporen met selfie

Alvleesklierkanker opsporen met selfie

29-08-2017 07:30 Laatste update: 26-04-2018 18:12

Onderzoekers van de University of Washington hebben een app ontwikkeld die gebruikers in staat stelt om zichzelf te screenen op alvleesklierkanker. Met een selfie.

De BiliScreen-app scant het oogwit voor tekenen die erop wijzen dat iemand alvleesklierkanker heeft. Eén van de eerste aanwijzingen dat iemand alvleesklierkanker heeft, is vaak een gele verkleuring van de huid en ogen – een gevolg van de gestegen bilirubinespiegel in het bloed.

Omdat alvleesklierkanker moeilijk is op te sporen, vindt de diagnose meestal pas plaats als de kanker is uitgezaaid. Met alle negatieve gevolgen van dien: binnen vijf jaar overlijdt 91 procent van de mensen met alvleesklierkanker.

Om de BiliScreen-app te gebruiken heb je een papieren bril nodig met gekleurde vlakken zodat de app gekalibreerd kan worden. Daarnaast moest je nog een doosje voor je ogen houden, waar je de smartphone instopt. Dankzij dit doosje is het mogelijk om de lichtinval op de ogen te controleren.

Bij een eerste klinische test bij zeventig mensen deed de app het niet veel slechter dan de bloedtest die op dit moment wordt gebruikt om alvleesklierkanker vast te stellen. De app slaagde er in 89,7 procent van de gevallen in om zorgwekkende gevallen te identificeren.

Baby’s

Dezelfde onderzoekers ontwikkelden eerder al de BiliCam: een smartphone-app waarmee het mogelijk is om baby’s makkelijk te onderzoeken op geelzucht.


Lees ook: Google neemt maker van medische apps over