Amazon onderzoekt mogelijkheid voor winkels met AR

Amazon onderzoekt mogelijkheid voor winkels met AR

27-03-2017 11:21 Laatste update: 26-04-2018 22:20

Amazon wil bezoekers van winkels met headsets producten virtueel laten ervaren.

Amazon onderzoekt de mogelijkheden om fysieke winkels te openen voor de verkoop van onder meer meubels en thuisapparaten. Dat schrijft The New York Times op basis van anonieme bronnen. Mocht het zover komen, dan doet Amazon het wel op zijn eigen manier. Klanten kunnen de producten in de winkel gaan bekijken, bestellingen worden thuisbezorgd.

Met AR in huis

Voor deze winkels bekijkt Amazon de mogelijkheden van toepassingen als augmented- en virtualreality. Met die headsets kunnen klanten zien hoe bijvoorbeeld een bank er in hun huis uitziet. Dit soort toepassingen hebben IKEA en Bol.com tegenwoordig ook in hun mobiele apps. Door dit in fysieke winkels aan te bieden, kun je de meubels nog wel even in het echt proberen en voelen voordat je ze koopt. De vraag is alleen hoe de techniek precies werkt om ze virtueel in je huiskamer te plaatsen.

Naast een winkel voor meubels en thuisapparaten zou Amazon ook ideeën hebben voor elektronicawinkels. Amazon-producten en diensten als de slimme Echo-speaker en Prime Video het belangrijkste aanbod vormen. Of en wanneer de winkels er komen, is nog niet bekend.

Fysieke Amazon-winkels

De laatste jaren experimenteert Amazon met fysieke winkels, die vooralsnog alleen in de VS geopend worden. Zo staan er al vijf boekenwinkels en er is een concept getoond voor een supermarkt zonder kassa. Amazon heeft wel een online supermarkt, maar die maakte de laatste jaren niet veel groei door. Klanten zouden hun verse groente en fruit liever zelf even zien en vasthouden voordat ze iets kopen.

Amazon werkt ook al jaren aan nieuwe manieren om producten bij klanten te bezorgen. Eind vorig jaar bezorgde een drone van Amazon zijn eerste pakketje in het Verenigd Koninkrijk, omdat de regels daar iets soepeler zijn dan in de VS.