Android krijgt 'paniekknop' tegen malware

Android krijgt 'paniekknop' tegen malware

10-07-2017 09:25 Laatste update: 26-04-2018 19:45

De laatste versie van Android heeft een methode om te ontsnappen aan malware die je scherm overneemt, bijvoorbeeld om losgeld te eisen of opdringerige popups te tonen.

Dat blijkt uit onderzoek van technologieforum XDA Developers, die ontdekte dat in Android 7.1 Nougat een soort paniekknop is ingebouwd. Door vier keer snel op de terugknop te drukken ga je altijd naar het homescreen, ook als malware je homescreen heeft overgenomen.

Meestal neemt malware het homescreen over en schakelt het daarna de knoppen uit om bijvoorbeeld losgeld te vragen. In Android 7.1 zit deze paniekknop in het systeem ingebouwd en kan het zeer lastig door malware worden geblokkeerd. Vanuit het homescreen kan de malware meestal weer worden verwijderd.

Virusscanner

​Voor Android blijft malware een groot probleem. Dat komt omdat Google de appwinkel niet zo goed in de gaten houdt als Apple, en omdat het bij Android makkelijker is om potentieel gevaarlijke apps buiten Google Play om te installeren. Daarnaast worden toestellen lang niet altijd van de laatste Android-versie voorzien, waardoor malware ook gemakkelijker een apparaat kan overnemen.

Malware is zo'n groot probleem voor Google dat het bedrijf in de aankomende versie van Android een heuse virusscanner inbouwt die automatisch controleert of de apps die je installeert wel veilig zijn.

In april van dit jaar ontdekte beveiligingsbedrijf Security nog malware in Google Play die gebruikersnamen en wachtwoorden van onder andere ABN Amro, ING en Rabobank stal. De malware werd duizenden keren geïnstalleerd.