'Apple geeft iPhone volgend jaar oled-scherm'

'Apple geeft iPhone volgend jaar oled-scherm'

03-03-2016 09:31 Laatste update: 27-04-2018 08:39

Apple zou de lcd-schermen in de iPhone vanaf 2017 vervangen door oled-schermen. Die bieden diepere zwartwaarden en een beter contrast.

Dat meldt althans AppleInsider op basis van een bericht in de Japanse krant Nikkei. Volgens de krant zou Apple met de twee grootste oled-producenten, LG en Samsung, gesprekken voeren om de productie van deze schermen op tijd op te schroeven. Eerder gingen al geruchten dat Apple met de iPhone 8 in 2018 op oled-schermen zou overstappen.

Als de geruchten blijken te koppen, zou de iPhone 7S of iPhone 8 van een oled-scherm worden voorzien. Het voordeel van oled-schermen is dat zwart écht zwart is, omdat oled-schermen de pixels in zijn geheel uit kunnen schakelen. Hierdoor verbruikt donkere kleuren ook minder energie. Maar hoe feller de kleur, hoe meer energie het oled-scherm slurpt. Led-schermen verbruiken niet meer of minder energie als de kleuren veranderen.

Daarnaast biedt oled de mogelijkheid om een flexibel scherm te maken, zoals wordt gebruikt in de Edge-smartphones van Samsung. Deze toestellen hebben een gebogen scherm aan beide zijkanten. Ook zouden oled-schermen beter in direct zonlicht te bekijken zijn, hoewel dit wel afhankelijk is van het type oled-scherm.

'Vreselijk'

Saillant detail: Apple-ceo Tim Cook zei in 2013 nog dat de oled-schermen van Samsung 'vreselijk' zijn: "We geven om elk detail en we willen het beste scherm, en ik denk dat we [met een led-scherm, red.] de beste hebben."