Apple hernoemt OS X tot macOS en voegt Siri toe

Apple hernoemt OS X tot macOS en voegt Siri toe

13-06-2016 17:43 Laatste update: 27-04-2018 05:34

Apple geeft de nieuwe versie van zijn Mac-systeem een nieuwe naam, macOS, en features als Siri en Apple Pay.

Apple's besturingssysteem OS X krijgt een nieuwe naam: macOS. De nieuwe versie heet macOS Sierra en verschijnt dit najaar, zo kondigde Apple zojuist. De naam OS X heeft 15 jaar stand gehouden. De nieuwe naam past volgens Apple beter bij die van zijn andere drie systemen: iOS, watchOS en tvOS. 

De spraakgestuurde assistent-app Siri komt in macOS Sierra eindelijk beschikbaar op Macs, liefst vijf jaar na de introductie op de iPhone. Siri werkt vergelijkbaar als op iOS-apparaten. Je kunt onder meer reminders instellen, berichten versturen, apps openen en meer via spraakopdrachten. Siri is op de Mac te activeren via een icoontje op de menubalk of via de dock.

Het wordt met macOS ook mogelijk om te betalen met Apple Pay op websites. Webwinkels kunnen een Apple Pay-knop toevoegen. Betalen kan in combinatie met Touch ID op je iPhone of Apple Watch. Met de Apple Watch kun je ook automatisch inloggen op je Mac als je naar de Mac loopt.

Nieuwe iCloud-functies

Alle bestanden op je bureaublad en in de map Documenten zijn ook toegankelijk op je andere Macs, je iOS-apparaten (met de iCloud Drive-app) of je Windows-computers (met de app iCloud voor Windows). Apple heeft ook de Continuïteit-voorzieningen verbeterd, zodat Apple-apparaten beter kunnen samenwerken. Zo is alles wat je op het klembord zet via iCloud beschikbaar, zodat je sneller dingen kunt kopiëren tussen verschillende apparaten. 

De preview van macOS Sierra is per direct beschikbaar voor ontwikkelaars. Mac-gebruikers die zich aanmelden voor het macOS Sierra-bètaprogramma kunnen de software vanaf juli downloaden. De definitieve versie van de gratis update verschijnt in het najaar. 

Meer Apple-nieuws vanavond:

Dit is er nieuw in iOS 10

Apple Watch-apps een stuk sneller in WatchOS 3