'Apple overweegt overname muziekdienst Tidal'

'Apple overweegt overname muziekdienst Tidal'

01-07-2016 08:33 Laatste update: 27-04-2018 05:03

Apple zou overwegen muziekdienst Tidal over te nemen, vanwege de sterke banden die de dienst heeft met artiesten als Kanye West en Madonna.

Apple zou zijn eigen Apple Music met de muziekdeal willen versterken, melden bronnen aan The Wall Street Journal en Recode. Tidal heeft regelmatig exclusieve of tijdelijk exclusieve albums van artiesten als Kanye West, Madonna, Rihanna en Beyoncé, die niet bij andere streamingdiensten te beluisteren zijn. Apple heeft ook zulke afspraken met artiesten als Taylor Swift en Drake. Een overname zou de positie van Apple kunnen versterken.

De gesprekken tussen Apple en Tidal lopen echter nog, en zouden ook op niets uit kunnen lopen. Details van de potentiële overname zijn niet bekend. Rapper Jay-Z nam Tidal in maart 2015 van het Zweedse bedrijf Aspiro over voor voor 56 miljoen dollar (zo’n 50 miljoen euro). Een overname zou aantrekkelijk zijn voor Apple, omdat het daarmee zowel een concurrent buitenspel zet, en daardoor muziekdeals kan sluiten die nu naar Tidal gaan.

Hogere geluidskwaliteit

Sinds de overname van Beats werken zowel rapper Dr. Dre als muziekproducent Jimmy Iovine voor Apple, en maken zij afspraken met artiesten. Jay-Z doet voor zijn Tidal hetzelfde, met bevriende musici. Tidal biedt daarnaast muziek in hogere kwaliteit aan dan concurrerende partijen. Ook dat is mogelijk interessant voor Apple, dat met de volgende iPhone zou willen overstappen van traditionele koptelefoons naar modellen met zijn Lightning-aansluiting; die zouden een betere kwaliteit leveren.

Spotify vs. Apple

Ondertussen wordt Apple door Spotify beschuldigd van machtsmisbruik, meldt Recode. Apple zou een nieuwe update van Spotify voor iOS niet goedkeuren, omdat Spotify daarin naar zijn eigen betaalmogelijkheid verwijst. Dat is tegen Apple’s regels, die binnen iOS-apps alleen betalingen middels Apple ID toestaan. Volgens Spotify verdient op die manier mee aan concurrerende muziekdiensten.

Spotify is daarom via de iOS-app 30 procent duurder dan normaal; het percentage dat het bedrijf aan Apple afstaat. Via de site van Spotify kunnen klanten volgens het normale tarief een abonnement afsluiten, maar daar mag Spotify vanuit zijn iOS-app niet naar linken. Het Zweedse bedrijf is al langer kritisch op die regel van Apple.