'Apple wil betere beveiliging iPhones na FBI-conflict'

'Apple wil betere beveiliging iPhones na FBI-conflict'

25-02-2016 09:01 Laatste update: 27-04-2018 08:39

Apple voegt extra beveiliging aan de volgende iPhone toe. Daardoor zou het niet meer kúnnen meewerken aan verzoeken van autoriteiten om toestellen te 'kraken'.

Apple peinst er niet over de politie toegang te geven tot de iPhones van de San Bernardino-schutters. Sterker nog: het bedrijf werkt zelfs aan een nog betere beveiliging voor de komende modellen. Dat zeggen anonieme bronnen dicht bij het bedrijf tegen de New York Times.

De onthulling komt op een gevoelig moment. Apple staat momenteel lijnrecht tegenover de FBI, dat toegang wil tot een iPhone die is gebruikt door een van de terroristen in San Bernardino. De rechter heeft al besloten dat Apple moet meewerken, maar het bedrijf weigert. De nieuwe beveiliging waar ze nu aan zeggen te werken, zou ervoor moeten zorgen dat ze in toekomstige gevallen niet eens zouden kúnnen meewerken.

Traditionele telefoniebedrijven zijn in de VS al wettelijk verplicht om de veiligheidsdiensten toegang te geven tot hun data. Technologieconcerns als Apple en Google vallen niet onder die wet en voelen er niets voor om informatie over hun klanten over te dragen aan de autoriteiten.

Apple wil niet meewerken aan het verzoek van de FBI, omdat het de gevolgen voor de veiligheid en privacy van iPhones-gebruikers wereldwijd vreest. Een 'achterdeurtje' voor overheden in zijn software zou immers ook door hackers ontdekt kunnen worden. Ceo's van grote technologiebedrijven zoals Google, Facebook en WhatsApp hebben hun steun aan Apple betuigd.