Nieuws

Preview: Dutch design op de meubelbeurs in Milaan

17 april 2018 13:25

Vandaag start de internationale designbeurs in Milaan. Deze Nederlandse ontwerpers trokken vooraf de aandacht.

Tijdens de jaarlijkse Salone del Mobile, de belangrijkste designbeurs ter wereld, zijn ook Nederlandse ontwerpers weer prominent aanwezig. In het kielzog van de Salone del Mobile, waar in grote beurshallen producenten hun waar aan distributeurs en inkopers slijten, is in de stad Milaan zelf een nevenprogramma ontstaan. Juist buiten de beursgebouwen zie je kleinere en vooral onafhankelijke ontwerpers. Die projecten tonen veel meer hoe de toekomst eruit gaat zien.

Naast palazzo’s en kloosters worden ook bloemisten, garagebedrijven en bowlingbanen deze week ingezet als expositieruimtes. Een strak designproduct tussen de gouden kroonluchters of pin-up kalenders levert een verrassend beeld op. Met 200 labels, 2500 ontwerpers en 350 duizend bezoekers is de meubelbeurs in Milaan het grootste designevent ter wereld. Na thuisland Italië is Nederland met 300 ontwerpers op de designbeurs het meest vertegenwoordigd, op grote afstand gevolgd door de rest van de wereld. Dit zijn de namen waarvan wij deze week vernieuwing verwachten.

Softwear - Kiki van Eijk voor Google

Google laat zich voor het eerst zien op de internationale meubelbeurs, en wel via een opdracht aan Kiki van Eijk. Met de installatie Softwear zal ze 'de zintuiglijke ervaring van hardware' laten beleven. Wat dat precies inhoudt, kunnen bezoekers vanaf vandaag ervaren. 

Miniatuurvoorbeeld

Bar Anne

Hoe zorg je dat je iedereen naar jouw expositie komt? Geen saaie tentoonstelling, maar gezelligheid en drank, dan volgen de mensen vanzelf. Dat hebben deze Nederlandse ontwerpers gedacht. Bar Anne is ontworpen door het prijswinnende architectenbureau Space Encounters, dat met de Boring-collectie al eerder een hit op de Salone scoorde, en staat vol met meubels van Nederlandse ontwerpers. Tegenover al de high-end presentaties van de Italiaanse Salone zetten zij, heel Nederlands, no-nonsense. En hoe beter te overtuigen dan dat je zelf de meubels kunt gebruiken?

Design Language Hotel - Fraai Werk, Noepster, Minois

Nog een expo die geen tentoonstelling wil zijn. In de vorm van een hotel kun je ervaren hoe je omgeving er in toekomst uit gaat zien. Thema’s als gastvrijheid, communicatie en interactie worden nuchter vertaald naar lampen van Fraai Werk. Voor het eerst is de slimme damestas van Minois in het echt zien. Bright kon hem vooraf al even bekijken:

Monster cabaret - Maarten Baas

Iedereen houdt zijn hart vast over wat Maarten Baas nu weer uithaalt. Ieder jaar schopt hij tegen de gevestigde orde, terwijl hij steeds weer door de grote namen zelf omarmd wordt vanwege zijn vernieuwende kritiek op de designwereld. Dit jaar is hij op maar liefst zes plekken op de beurs aanwezig. Meest veelbelovend vinden wij het Monster Cabaret voor glasfabrikant Lasvit, waarvan we op Instagram al vreemde monsters te zien kregen.

Miniatuurvoorbeeld

J8D-001001-s - Jelle Mastenbroek, Daniel de Bruin, Bas Bakx

De combinatie van technologie en design die zowel Jelle Mastenbroek als Daniel de Bruin bieden, maakt hun werk interessant. De mannen laten beiden hun werk programmeren door Bart Bakx. Ze beloven ons een interactieve ervaring waarin de bezoeker het onderwerp van de expositie wordt, terwijl beide ontwerpers onze aandacht manipuleren.  

Miniatuurvoorbeeld

Bright is op de beurs in Milaan om deze en andere projecten te bekijken. 

Like ons op Facebook en volg ons YouTube-kanaal voor video's van de highlights.