Supersonisch vliegtuig NASA wordt ook superstil

Supersonisch vliegtuig NASA wordt ook superstil

05-04-2018 06:57 Laatste update: 06:57

Lockheed Martin gaat voor NASA een stil supersonisch vliegtuig bouwen. Het toestel moet de geluidsbarrière doorbreken zonder een harde knal.

In de geschiedenis van de luchtvaart zijn er maar twee commerciële passagiersvliegtuigen geweest die sneller dan het geluid vlogen. Dat waren de Tupolev Tu-144 en de beroemde Concorde. Het grote voordeel van supersonische toestellen is dat je veel eerder op je bestemming bent, maar één van de grote nadelen zijn de gevolgen van de oorverdovende knal bij het doorbreken van de geluidsbarrière. De knal kan glas doen breken, om maar niet te spreken over de schrikreacties bij mens en dier.

NASA laat nu door Lockheed Martin een prototype supersonisch vliegtuig bouwen dat 1600 km per uur vliegt, maar bij het doorbreken van de geluidsbarrière niet meer lawaai moet maken dan een autodeur die dichtslaat. Lockheed Martin ontving van de NASA een contract van ruim 200 miljoen euro om zo'n prototype-vliegtuig te bouwen. 

President Trump zette een handtekening onder een overheidsbudget dat het project volledig financiert. De regering hoopt dat de kennis over een stil supersonisch vliegtuig het uiteindelijk mogelijk maakt om snellere vliegtuigen te bouwen die de huidige vluchttijden kunnen halveren.

Dat zal nog wel even op zich laten wachten. Het prototype wordt niet voor passagiers ontwikkeld. Een enkele piloot zal het vliegtuig besturen. Het prototype moet medio 2022 boven Amerikaanse steden vliegen om wetenschappelijke data te verzamelen over de geluidsoverlast.   


Like Bright op Facebook voor meer tech-video's