PTSS-patiënten krijgen hulp van virtuele coach

PTSS-patiënten krijgen hulp van virtuele coach

25-01-2018 09:00 Laatste update: 26-04-2018 14:04

Een virtuele coach moet mensen die kampen met traumatische ervaringen helpen met het verwerkingsproces.

De TU Delft werkt aan een virtuele coach die helpt bij het verwerken van trauma's. De software is onderdeel van een thuistherapie voor mensen met posttraumatische stressstoornis (PTSS), vertelt Myrthe Tielman, die vandaag aan de TU Delft promoveert op het ontwikkelen ervan. Op haar universiteit wordt de technische kant ontwikkeld, op de Erasmus Universiteit in Rotterdam wordt gekeken naar de klinische effectiviteit. "Werkt het ook?", vat de 28-jarige Tielman bondig samen.

Ruim 7 procent

De thuistherapie moet een oplossing zijn voor veteranen met PTSS of slachtoffers van seksueel misbruik in de kindertijd. In ons land heeft 7,4 procent van mensen tussen de 18 en 80 jaar ooit een posttraumatische stressstoornis gehad, blijkt uit het meest recente onderzoek in opdracht van de overheid.

Bij traumaverwerking gaat het om het terughalen van herinneringen, die heel pijnlijk zijn. "Voor mensen die dat niet willen delen met vreemden of te ver moeten reizen, kan thuistherapie een uitkomst zijn", legt Tielman uit.

'Contact tussen computer en mens'

"Het gaat om het contact tussen computer en mens, en er dan voor zorgen dat de computer dat op een menselijke manier kan doen", vertelt Tielman over haar persoonlijke drive.

Dat gebeurt onder meer door de virtuele coach vragen te laten stellen die toegespitst zijn op de situatie van de patiënt. "We hebben een systeem ontwikkeld, waarin de virtuele coach motiverend commentaar kan geven. Dus als het slecht gaat, geruststellen, en als het goed gaat, een compliment geven. Gebaseerd op wat echte therapeuten doen", legt Tielman uit.

Positieve reacties

Ze benadrukt dat haar virtuele coach niet hetzelfde gaat doen als een therapeut, maar dat de complete aanpak van de therapie waar de coach onderdeel van is wel moet leiden tot hetzelfde resultaat.

Veelbelovend

De eerste resultaten zijn veelbelovend. De thuistherapie wordt nog uitgebreid getest, maar proeven met twee veteranen en twee slachtoffers van misbruik waren volgens Tielman hoopvol. "We hebben onze coach vragen laten stellen en aan de proefpersonen gevraagd of die relevant waren. Daar waren ze positief over."

Bij Defensie is in ieder geval veel interesse voor de therapie. "Zij zijn al vanaf het begin betrokken, omdat we ons ook richten op veteranen", zegt Tielman.

Lees ook

Vlog: VR-app helpt je van feestjesangst af