Nieuws

Beroemde investeerder Peter Thiel stort zich op bitcoin

3 januari 2018 09:39

Een van de bekendste investeerders van Silicon Valley, Peter Thiel, zet in op bitcoin. Zijn investeringsbedrijf Founders Fund kocht voor miljoenen dollars aan cryptomunten.

Die zouden inmiddels honderden miljoenen dollars waard zijn, melden bronnen aan de Wall Street Journal. Via verschillende fondsen van het bedrijf zou voor een bedrag van tussen de 15 en 20 miljoen dollar geïnvesteerd zijn vorig jaar. Dankzij de gestegen koers van de bitcoin zou dit inmiddels fors in waarde gestegen zijn. Of Founders Fund tussentijds heeft verkocht, is onduidelijk.

Als mede-oprichter van PayPal werd Thiel, die zowel de Duitse, Amerikaanse als Nieuw-Zeelandse nationaliteit heeft, rijk met de verkoop van het betaalservicebedrijf aan eBay in 2002. Ook was Thiel de eerste investeerder van buiten Facebook die het in het sociale netwerkbedrijf zag zitten. Hij kocht voor een half miljoen dollar een aandelenbelang van ruim 10 procent in 2004 om het merendeel ervan in 2012 voor ruim een miljard dollar weer te verkopen.

Criminelen

Waar de bekende investeerder dus wel brood ziet in bitcoin, stappen criminelen over op andere cryptomunten, meldt persbureau Bloomberg. De reden: opsporingsdiensten worden steeds beter in het volgen van transacties met bitcoin. Het gevolg daarvan is dat criminelen overstappen op andere cryptomunten waarschuwde Europol in oktober van vorig jaar. 

Dat geldt bijvoorbeeld voor monero, die volgens data van Coin Market Cap in twee maanden tijd van zo'n 90 dollar steeg naar de huidige koers van 390 dollar. Dat is een relatief grotere stijging dan die van bitcoin in dezelfde periode.

Monero is anoniemer

Dat criminelen deze munt kiezen in plaats van de bitcoin heeft te maken met de manier hoe beide cryptomunten zijn ontworpen. Omdat iedere transactie met een bitcoin wordt opgeslagen op de blockchain, kunnen opsporingsdiensten die data gebruiken als bewijsmateriaal.

De monero is juist ontworpen om de gebruikers zo veel mogelijk privacy te geven. Het adres van de ontvanger wordt versleuteld opgeslagen op de blockchain en de monero creëert meerderde valse adressen om de verzender af te schermen. Ook wordt het overgemaakte bedrag versluierd.

Lees ook:

Dit zijn de 12 belangrijkste cryptomunten van 2018