Nieuwe regels Twitter moeten haatzaaierij verminderen

Nieuwe regels Twitter moeten haatzaaierij verminderen

18-12-2017 15:11 Laatste update: 26-04-2018 15:06

Vandaag gaan de nieuwe regels van Twitter in, die duidelijk stellen dat het verspreiden van haat en lastigvallen van mensen verboden is.

Veel extreemrechtse gebruikers vrezen dat Twitter de komende tijd een grote schoonmaak houdt en hun accounts verwijdert.

De nieuwe regels zijn in november aangekondigd, maar worden vandaag van kracht. In de regels verbiedt Twitter accounts die 'haatdragende beelden en namen' hebben, bijvoorbeeld accounts met een hakenkruis. 

Twitter ligt al langer onder vuur omdat het sociale netwerk te weinig zou doen tegen online bedreigingen, intimidatie en haatzaaierij. Eerder pakte Twitter al de blauwe vinkjese van haatzaaiende gebruikers af. 

#TwitterPurge

Gebruikers worden onder de nieuwe regels van het platform verbannen als ze bedreigingen sturen naar individuen of groepen mensen. Dit geldt ook voor het lastigvallen van mensen en hen de mond proberen te snoeren. Ook is er geen ruimte meer voor mensen die elkaar ziektes of de dood toewensen.

Hoewel de regels voor alle extreme groeperingen gelden, lijken vooral extreemrechtse gebruikers voor de nieuwe regels te vrezen. Op Twitter wordt druk gespeculeerd over de zogeheten #TwitterPurge: de hashtag die wordt gebruikt voor de verwachte poging van Twitter om extreemrechtse gebruikers van zijn platform te bannen. Purge is Engels voor 'zuivering'.

Twitter schrijft dat meldingen van tweets die volgens gebruikers niet door de beugel kunnen leidend zijn in dit proces.

Gab.ai

Extreemrechtse gebruikers stellen dat Twitter met de nieuwe regels geen open platform meer is, en dat het sociale netwerk 'meningen verbiedt die het niet leuk vindt'. Velen roepen op om naar Gab.ai te gaan, een soortgelijk sociaal medium als Twitter. Gab.ai is al sinds het begin populair bij extreemrechtse gebruikers, en stelt dat 'alle meningen' welkom zijn.