Nieuws

Drive-thru kunstwerk op Afsluitdijk vrijdag geopend

12 november 2017 23:03

Icoon Afsluitdijk van Daan Roosegaarde is vanaf vrijdag te bezoeken.

De Afsluitdijk is van zichzelf al een kunstwerk. Sinds 1932 beschermt deze unieke dijk ons tegen de zee. Na 85 jaar dienst was het tijd voor een grootschalige renovatie van 800 miljoen euro. Parallel aan de letterlijke versterking van de dijk, krijgt ook de dijk als symbool extra betekenis. Doel is om de Afsluitdijk te presenteren als icoon voor de Nederlandse waterbouw, voor Dutch design en als platform voor innovatie.

Daan Roosegaarde zet Icoon Afsluitdijk vanaf vrijdag op de internationale kaart. Dat doet digitale hippie met gratis te bezoeken kunstwerken met licht en interactie, die de wereld laten zien hoe Nederland werkt aan duurzame en toekomstbestendige oplossingen voor waterproblematiek.

Lichtpoort en Windvogels

Wie de 32 kilometer lange Afsluitdijk op rijdt, start meteen met Lichtpoort: de monumentale heftorens (gebouwd door de opa van toparchitect Rem Koolhaas) boven de sluizen zijn voorzien van een prismatische laag. Zo zullen de torens permanent oplichten zonder energie te verbruiken, door reflectie van de koplampen van passerende auto’s.

Het tijdelijke project Windvogels is met de TU Delft gemaakt op basis van de ideeën van wijlen Wubbo Ockels. “Hij vertelde eens dat je energie kunt opwekken als het koord van in de lucht dansende vliegers verbonden is met een dynamo." Met de lichtgevende lijnen zijn de vliegers een schouwspel in de lucht, terwijl iedere vlieger voor 200 huishoudens aan stroom oplevert.

Ook Glowing Nature is tot 21 januari te zien, maar je moet er wel de auto voor uit. De vloer van de historische kazematten (vestingwerken) licht op onder je voetstappen, dankzij een laagje lichtgevende algen.

Op vrijdag 17 november wordt Icoon Afsluitdijk feestelijk geopend. Op de dag erna is er om 17:00 een masterclass van Daan Roosegaarde, waarvoor je je op de website moet aanmelden.

Lees ook:

De Afsluitdijk gaat off-grid met nieuw testcentrum voor duurzame stroom

Roosegaarde laat energieopwekkende vliegers op bij de Afsluitdijk