Nieuws

YouTuber PewDiePie weer de fout in met racistische opmerking

11 september 2017 09:26

PewDiePie komt weer negatief in het nieuws, dit keer vanwege een racistische opmerking tijdens een livestream.

YouTuber PewDiePie heeft niets geleerd van zijn fouten. Eerder dit jaar werd Felix Kjellberg, zoals hij echt heet, gedumpt door Disney en aangepakt door Youtube vanwege antisemitische grappen. Nu gaat hij weer de fout in tijdens een livestream.

's Werelds populairste YouTuber (ruim 57 miljoen abonnees) speelde de game Playerunknown's Battleground, toen zijn ware aard naar boven kwam. Het spel verliep niet naar wens en dan ontsnapt het hem: "Wat een fucking n—". Kjellberg weet zelf direct dat hij een fout heeft gemaakt en probeert er overheen te praten, maar het is een livestream en het kwaad was direct geschied.

"Soms vergeet ik dat ik live aan het spelen ben", zegt PewDiePie iets later. Hij lacht erom. Zijn medespeler probeert hem nog te redden door te benadrukken dat Engels niet de moedertaal is van de Zweedse PewDiePie en dat er daarom soms wat uit floept. "Ja, laten we de schuld daar leggen", zegt Kjellberg.

Straf van Disney en YouTube

In februari van dit jaar werd PewDiePie ontslagen door Disney, waar Kjellberg mee was verbonden via het platform Maker Studios. Grote YouTube-sterren zijn daarop te zien en dankzij reclame-inkomsten wordt er veel geld verdiend. Maar Disney wilde niets meer met PewDiePie te maken hebben na antisemitische grappen.

Zo plaatste de YouTuber filmpjes met beelden van nazi-Duitsland en betaalde hij via een crowdfundingsite twee Indiërs om een stuk papier omhoog te houden met de tekst: 'Dood aan alle Joden'. Een grapje om te laten zien wat mensen allemaal voor geld doen, zei Kjellberg. Maar hij maakte ook YouTube boos. De videodienst schrapte het tweede seizoen van zijn serie Scare PewDiePie op het betaalde YouTube Red. Daarnaast verloor de Zweedse YouTuber zijn status in het Google Preferred-advertentieprogramma. Dat alles heeft hem waarschijnlijk flink wat inkomsten gekost.

Verachtelijk afval

Nu PewDiePie weer de fout in is gegaan, kwam er direct een tegengeluid vanuit de game-industrie. Gamedesigner Sean Vanaman schrijft in een reeks tweets dat hij een copyrightclaim zal indienen tegen PewDiePie. Daarmee wil hij afdwingen dat de video offline gaat waarin de YouTuber de game Firewatch speelt. Dat spel werd gemaakt door de studio van Vanaman: Campo Santo. Ook  toekomstige games van het bedrijf mag PewDiePie niet meer uitzenden. 

"We hebben nu een grens bereikt", tweet hij. "Ik ben er klaar mee dat dit kind steeds opnieuw de kans krijgt om geld over onze ruggen te verdienen. Hij is erger dan een latente racist: hij is een propageur van het verachtelijke afval dat echt schade aanricht aan de cultuur van deze industrie."