Nieuws

Circulair ABN-pand met duurzame kunst, food en werkplekken

3 september 2017 14:40

ABN AMRO opent deze week het circulaire paviljoen Circl op de Zuidas. Werk, horeca, duurzaamheid en de kunstcollectie van de bank komen samen.

In het weekend is het op de Zuidas, het zakencentrum van Amsterdam, compleet uitgestorven. ABN AMRO brengt daar verandering in met Circl, een circulaire hotspot. Een circulaire hotspot, wat mag dat zijn? Je kunt bij Circl zeven dagen per week terecht om te borrelen en dineren, cultuur op te snuiven, of een meet-up bij te wonen en te werken. Horeca, galerie en werkplekken dus.

Het circulaire aan Circl is het streven zo weinig mogelijk te verspillen en vervuilen terwijl reststoffen zoveel mogelijk worden hergebruikt. Dit zie je terug in het pand dat is ontworpen door Pi de Bruijn van de Architekten Cie (tevens maker van het masterplan Zuidas). Het gebouw is bijvoorbeeld geïsoleerd met vezels uit 16.000 ingezamelde jeans. De lift blijft eigendom van de fabrikant en wordt betaald wordt op basis van gebruik. Het flexibele interieur is van DoepelStrijkers. "Toen we begonnen aan het proces wisten wij ook niet precies hoe circulair bouwen werkte. Door zelf zo’n bouw door te maken, inclusief alle onzekerheden en mogelijke fouten, hebben we inmiddels kennis en know-how waarvan iedereen kan leren", zegt Merijn van den Bergh, directeur Circl.

Alternatieve kooktechnieken zoals wecken en fermenteren worden ingezet om de overvloed aan groenten in bepaalde seizoenen te verwerken. Ook wordt er gekookt met minimale energie. Er wordt samengewerkt met InStock, Lindenhoff en Brandt&Levie; allemaal bekend van hun duurzame insteek/filosofie. Een ‘onbekendere’ partner is Iambe die voor de bakkerij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt inzet. Klein circulair detail is de van waterplanten uit Almere gemaakte menukaart.

In en rondom de werkplekken in het souterrain wordt werk uit de ABN AMRO-kunstcollectie tentoongesteld. Dat is een mooie manier om de investeringen en beleggingen van de bank uit het archief te halen en aan meer dan de eigen werknemers te laten zien.

Circl gaat maandag open. Op vrijdag 8 september is er een ‘open huis’-feest met DJ Isis en Jungle by Night. Op 12 september start de Dutch Design Week-expo waarin duurzaam design wordt uitgelicht. Er zijn foodworkshop met thema’s als fermenteren en wildplukken, kunstrondleidingen en yogaklassen.