Onderzoek: jongeren balen van smartphonegebruik ouders

Onderzoek: jongeren balen van smartphonegebruik ouders

01-06-2017 11:20 Laatste update: 26-04-2018 20:47

Eén op de drie van de Nederlandse jongeren ergert zich weleens aan het smartphonegebruik van zijn of haar ouders.

Dat blijkt uit een onderzoek van Nationale Academie voor Media en Maatschappij. Volgens de jongeren reageren hun ouders lang niet altijd als ze vragen de telefoon weg te leggen. Maar liefst 38 procent doet daar volgens de jongeren 'soms of nooit' iets mee. Vooral het telefoongebruik in de auto of aan de eettafel vinden de jongeren vervelend.

Bijna een kwart van de ouders gebruikt de telefoon vaak of regelmatig tijdens het eten, zeggen de jongeren. En dat is storend. Volgens de jongeren zouden zij belangrijker moeten zijn dan 'de virtuele contacten' van de ouders. Ook in de auto wordt de telefoon geregeld gepakt. Dat vinden de jongeren gevaarlijk, onverantwoordelijk en onvolwassen. Van de jongeren van wie de ouders de smartphone veel gebruiken in de auto, voelt 43 procent zich onveilig. Een derde is onrustig en 21 procent ervaart stress.

Een kwart van de Nederlanders vindt zelf ook dat hij te veel met zijn smartphone bezig is. Uit een eerder onderzoek blijkt dat we gemiddeld vijf keer per uur op onze telefoon kijken. Eén op de vijf noemt zichzelf zelfs verslaafd aan zijn telefoon.

Lees ook: Ouders, het gaat niet goed met jullie kinderen