Nieuws

Microsoft-oprichter laat grootste vliegtuig naar buiten

1 juni 2017 11:08

Microsoft-oprichter Paul Allen heeft de Stratolaunch, het enorme vliegtuig dat hij stilletjes aan het bouwen is, voor het eerst naar buiten gelaten.

De Stratolaunch, zoals het toestel heet, is inclusief de vleugels 117 meter breed en ruim 15 meter hoog. Het toestel, dat 28 wielen en zes 747-straalmotoren heeft, weegt leeg ruim 225.000 kilo en kan nog eens de helft aan zijn gewicht aan brandstof meenemen, schrijft de Washington Post.

Woensdag liet Paul Allen de Stratolaunch, die hij laat bouwen in de woestijn van Californië, voor het eerst buiten de hangar. De kans dat je er ooit een vluchtje mee zult maken, is nihil. Allen, die in 1975 samen met zijn vriend Bill Gates Microsoft oprichtte, wil de Stratolaunch in de eerste plaats inzetten om raketten in de lucht te lanceren.

Allen denkt dat het veel goedkoper zal zijn om vanuit de lucht kleine satellieten te lanceren die in de lage aardbaan om de aarde zullen gaan draaien. Net als bijvoorbeeld Richard Branson verwacht hij dat de lagere kosten er vervolgens toe zullen leiden dat er veel meer goedkope satellieten de ruimte in zullen worden geschoten. "Dat zal de innovatie versnellen om manieren die we ons nu nog niet kunnen voorstellen", aldus Allen in een verklaring. Allen denkt dat dergelijke goedkope satellieten net zo'n impact kunnen hebben als de pc, het web en de smartphone in het verleden.

Lees ook: Dit is het eerste elektrische passagiersvliegtuig