Nieuws

Tesla's Solar Roof met zonnecellen vanaf 2018 in Nederland

11 mei 2017 00:52

Tesla laat de eerste klanten nu zijn Solar Roof, een dak voorzien van speciale zonnepanelen, bestellen. Het dak is in 2018 leverbaar in Nederland.

Tesla laat sinds woensdagavond pre-orders toe van zijn Solar Roof. De installatie van de speciale daken met zonnepanelen in de vorm van dakpannen start in de VS in de zomer. Andere landen, waaronder Nederland, volgen pas in de loop van volgend jaar. De prijs is afhankelijk van welk deel van het dak is voorzien van zonnecellen. Bij een pre-order is een borgsom van 930 euro vereist.

Volgens Tesla is een Solar Roof uiteindelijk goedkoper dan een gewoon dak, vanwege de besparing op de energiekosten die het oplevert. Tesla's Solar Roof lijkt vanaf een afstandje op een gewoon dak, maar het heeft geen vervangbare dakpannen. Het gaat om leien gemaakt van gehard glas, die zijn voorzien van zonnecellen. Ze zijn volgens Tesla drie keer sterker en de helft lichter dan gewone dakpannen. Tesla garandeert dat ze minstens 30 jaar lang zonne-energie blijven leveren. Op het dak zelf geeft Tesla een 'garantie voor de levensduur van het huis'.

Het dak komt in vier verschillende designs op de markt. De eerste twee ontwerpen zijn nog dit jaar verkrijgbaar, de andere twee (Toscaans en leisteen) pas begin 2018. Het speciale dak komt uiteindelijk ook in Nederland beschikbaar. De Nederlandse prijzen zijn nog niet bekend.

'Goedkoper dan verwacht'

Tesla levert pannen met en zonder zonnecellen. Een dak van een huis van 186 vierkante meter voor 40 procent bedekken met pannen met zonnecellen inclusief een thuisbatterij waarin energie wordt opgeslagen voor 's nachts gaat volgens Bloomberg bijna 46.000 euro kosten. Let wel, dit is de prijs inclusief het belastingvoordeel van de Amerikaanse overheid. Binnen dertig jaar kan het dak dan iets meer dan 58.800 euro aan stroom opleveren.

Volgens een Bloomberg-analist is dat veel goedkoper dan werd verwacht. Een prijs van omgerekend ongeveer 425 euro per vierkante meter, inclusief arbeid, is 'aanzienlijk lager' dan de geschatte 688 euro per vierkante meter. Pannen zonder zonnecellen kosten zo'n 111 euro per vierkante meter. De Nederlandse prijzen zijn nog niet bekend.

Overigens is Tesla niet het enige bedrijf dat zonnepannen levert. Ook bijvoorbeeld het Nederlandse ZEP en Exasun maakt ze. We spraken dat laatste bedrijf onlangs:

Bekijk ook dit eerdere item over zonnepanelen uit Bright TV:

Meer over zonne-energie:

De toekomst ziet er zonniger uit dan je denkt