Nieuws

Appartement als parkmeubilair

6 mei 2017 19:21

In Amsterdam is een kunstwerk gemaakt van een fictief adres.

Een fontein, een klimrek, een standbeeld, dat zijn zo’n beetje de dingen waarmee een plein wordt aangekleed. Meestal bestaat die aankleding uit objecten om naar te kijken, soms zijn het dingen waar je als bezoeker gebruik van kan maken. Dit nieuwe kunstwerk is extreem functioneel. De betonnen meubels en voorwerpen van brons vormen samen een volledig ingericht appartement.

Het kunstwerk heet 11 Rue Simon Crubellier, wat een adres van het appartement had kunnen zijn. Ware het niet dat dit openlucht appartement in Amsterdam ligt, op het vernieuwde Stadionplein. Het überfunctionele standbeeld is gemaakt door de Engelse kunstenaar Matthew Darbyshire. “In het oorspronkelijke ontwerp van Darbyshire zijn wel enkele aanpassingen doorgevoerd. Om tegemoet te komen aan de wens van omwonenden voor een waterpartij op het plein, hebben douche, toilet en keuken een fontein gekregen”, aldus het Parool. 

Wetenswaardigheid: 11 Rue Simon Crubellier is een verwijzing naar een fictief adres in een boek van Georges Perec en een crossmedia-project waarin kunstenaars zich voordoen als toerist op zoek naar dit adres. De reis verloopt in cirkels, waarbij het bizarre is dat ze eindigen bij de baas van het cartografisch instituut, die de buurman was van Perec.