Nieuws

Chriet Titulaer overleden: terugblik op zijn Wondere Wereld

24 april 2017 13:01

Sterrenkundige en tv-presentator Chriet Titulaer is dit weekend op 73-jarige leeftijd overleden. Een terugblik op zijn Wondere Wereld en het Huis van de Toekomst.

Titulaer was tussen 1969 en 1990 veel op televisie te zien. Hij begon zijn tv-carrière als presentator en commentator van de maanlanding in 1969. In de jaren tachtig presenteerde hij het wetenschappelijke programma TROS Wondere Wereld.

Huis van de Toekomst

Hij was medeoprichter van projecten als het Huis van de Toekomst en het Kantoor van de Toekomst. In de jaren 90 verkocht hij zijn mediaproductiebedrijf, omdat zijn gezondheid achteruit ging. Hij verbleef de laatste jaren in een privé-verzorgingshuis in Driebergen. In dit achtergrondartikel blikten we eind 2015 terug op zijn Huis van de Toekomst in Rosmalen, waar in 1989 al te zien was hoe slim wonen er uit zou gaan zien. 

Wondere Wereld

Titulaer speelde met het TROS-programma Wondere Wereld een belangrijke rol in de geschiedenis van technologie op de Nederlandse televisie (lees ons overzicht). Zijn programma blikte vooral vooruit naar de toekomst. In die tijd was de cd-rom nog een zeldzaamheid en was het internet nog vooral een voorspelling. Titulaer zat achteraf gezien best vaak in de juiste richting. Hij voorspelde van internet vooral de toepassingen, zoals vanuit huis video’s kijken, kranten lezen en kleding bestellen.

In een van de uitzendingen rijdt hij rond op een fiets met op het stuur een enorme videotelefoon. De PTT bracht het ding nooit op de markt (het was een 1-aprilgrap), maar dertig jaar later is het gebruik van smartphones op de fiets een groot probleem geworden.

Hieronder zie je een volledige uitzending van TROS Wondere Wereld:

Lees ook: Zo revolutionair was het Huis van de Toekomst van Chriet Titulaer