Beeld © Getty
Beeld © Getty
Nieuws

YouTube: sorry voor verbergen LHBTQ-video's

20 maart 2017 10:04

YouTubers merkten dat LHBTQ-filmpjes in de beperkte modus van de videodienst werden verborgen. YouTube reageerde en bood excuses aan 'voor de verwarring'.

Verschillende videomakers hebben YouTube de afgelopen dagen beschuldigd van het blokkeren van LHBTQ-video's in de beperkte modus van het platform. Met deze instelling verbergt YouTube filmpjes die alleen voor volwassenen zijn. Meerdere YouTubers merkten dat hun video's over de relaties tussen gelijke seksen, verliefdheid en over uit de kast komen blijkbaar werden bestempeld als alleen voor volwassenen.

De Britse YouTuber Rowan Ellis was één van de eersten die er een video over maakte om het probleem aan te kaarten.

Al snel volgden filmpjes en berichten van meerdere YouTubers bij wie hetzelfde aan de hand was. Ook in Nederland worden LHBTQ-filmpjes uit de beperkte modus gevist, schrijft YouTuber Bram de Wijs op zijn website. "Als je de 'safe mode' op YouTube aanzet, filtert YouTube er flink wat van mijn video's uit. 36 van de 106 geteste video's komen niet door de censuur." Hij noemt het soms begrijpelijk, als het bijvoorbeeld over een stripclub op de Wallen gaat, maar in andere gevallen is het 'niet zo fraai'. Zo worden alle video's gefilterd waar 'gay' of 'homo' in de titel staat. "Daarin worden weliswaar wat biertjes gedronken, maar ze bevatten toch vooral een positieve boodschap over gelijkheid."

YouTube heeft inmiddels gereageerd met een post op Twitter. Daarin staat dat de videodienst trots is om LHBTQ-video's te tonen. "Het spijt ons dat er onduidelijkheid is ontstaan en we onderzoeken jullie zorgen", schrijft YouTube. De beperkte modus zou slechts door een klein deel van de mensen gebruikt worden en LHBTQ-filmpjes zijn in die modus 'gewoon beschikbaar'. "Video's waarin gevoeligere vraagstukken worden besproken zijn dat echter niet altijd." De vraag is waar die grens wordt getrokken. De beperkte modus staat standaard uitgeschakeld voor YouTube-kijkers.