Nieuws

Slimme baby-monitoren mogelijk gevaarlijk

27 januari 2017 09:43

Slimme luiers, babysokken en onesies moeten wiegendood voorkomen. Maar artsen waarschuwen dat deze apparaten mogelijk niet veilig genoeg zijn.

Elk jaar sterven zuigelingen aan onbekende oorzaken in de wieg. De kindersterfte wordt wiegendood genoemd, een verzamelnaam voor het overlijden van deze baby's waar zelfs na uitgebreid onderzoek geen aantoonbare oorzaak voor te vinden is. Uiteraard baart dat ouders zorgen en daar spelen fabrikanten van slimme baby-monitoren op in. Slimme luiers, onesies en slimme babysokken, zoals de Owlet Smart Sock, houden bijvoorbeeld het zuurstofgehalte en de hartslag van baby's bij. In de VS zijn er 40.000 van dergelijke 250 dollar kosten slimme sokken aan bezorgde ouders verkocht.

Deze apparaten waarschuwen de ouders zodra deze metingen afwijken en zo zouden ze wiegendood moeten voorkomen. Twee Amerikaanse artsen en een medische onderzoeker waarschuwen in de Journal of the American Medical Association dat veel van deze slimme apparaten juist een gevaar vormen voor de baby's.

Volgens de artsen is er in de VS geen instantie die de juiste werking, de veiligheid en de nauwkeurigheid van deze apparaten onderzoekt. Bovendien, schrijven de artsen, is het wetenschappelijk niet aangetoond dat het meten van het zuurstofgehalte en de hartslag het risico van wiegendood kan reduceren.

Strenger controleren

Volgens de artsen moet de toezichthouder FDA de slimme baby-monitoren net zo streng reguleren als bijvoorbeeld zwangerschapstesten en mobiele apps die gebruik maken van medische sensoren. Dat blijkt soms ook nodig want The Instant Blood Pressure-app die in 2014 en 2015 bij de top 50 meest gedownloade iPhones-apps behoorde, bleek na onderzoek maar liefst 80 procent van de mensen met een te hoge bloeddruk te melden dat hun bloeddruk prima in orde was. 

De fabrikanten van de slimme baby-monitoren hebben de regulering echter kunnen ontwijken, doordat ze gezondheidsclaims hebben weten te vermijden. Volgens The Verge laat de fabrikant van de Owlet Smart Sock momenteel een medische versie van de slimme babysok door de FDA testen.