'Te grote accu oorzaak voor brandgevaarlijke Galaxy Note 7'

'Te grote accu oorzaak voor brandgevaarlijke Galaxy Note 7'

20-01-2017 10:44 Laatste update: 27-04-2018 00:24

De problemen met de brandgevaarlijke Galaxy Note 7 zijn veroorzaakt door accu's die net te groot of te klein waren voor de behuizing van de telefoon.

Dat meldt de Wall Street Journal op basis van bronnen bekend met het interne onderzoek dat Samsung heeft uitgevoerd. De resultaten van dit onderzoek naar de Galaxy Note 7 zouden maandag aan de pers worden gepresenteerd.

De Galaxy Note 7 is in verschillende landen teruggeroepen nadat exemplaren plotseling in brand vlogen. In Nederland is de telefoon nooit officieel in de verkoop gegaan. In totaal zijn 2,5 miljoen toestellen door het Zuid-Koreaanse bedrijf teruggeroepen.

Onregelmatig formaat

Uit het onderzoek blijkt dat de accu's van de Galaxy Note 7 een 'onregelmatig formaat' hadden: ze waren te groot of te klein. Omdat de accu niet goed in de telefoon paste, vond er oververhitting plaats, zo schrijft de Amerikaanse zakenkrant.

Samsung is na de eerste meldingen van in de brand vliegende smartphones direct begonnen met het produceren van vervangende accu's, die door het Chinese bedrijf ATL worden gemaakt. Omdat Samsung plotseling de productie omhoog wilde schroeven, zijn er volgens anonieme bronnen binnen ATL opnieuw productiefouten gemaakt, zo schrijft de Wall Street Journal. Wat de productieproblemen precies inhouden, is nog niet bekend. Mogelijk wordt dit aanstaande maandag wel door Samsung bekendgemaakt.

In Nederland

Nederlandse klanten die een Samsung Galaxy Note 7 hadden voorbesteld kregen als compensatie een geheugenkaart van 128GB à 40 euro. Het is onbekend hoeveel pre-orders er in Nederland zijn gedaan. De terugroepactie kost Samsung naar schatting miljarden dollars. Deze schattingen lopen uiteen van 17 tot 5 miljard dollar.