John Deere test elektrische tractor

John Deere test elektrische tractor

08-12-2016 08:15 Laatste update: 27-04-2018 00:55

John Deere produceert al een kleine elektrische quad, maar is nu ook aan het werk met de SESAM. Een tractor met een 130kWu accupakket en twee elektrische motoren.

John Deere maakte al eens een hybride tractor en verkoopt de 4x2 elektrische quad. Maar de meest herkenbare producten uit het portfolio lopen nog steeds op dieselmotoren. Met de Sustainable Energy Supply for Agricultural Machinery (SESAM) concept laat de Amerikaanse maker van landbouw zien hoe de toekomst op het weiland er uit zal zien. 

Volgens John Deere is dat een traditioneel uitziende tractor met twee 150 kW elektrische motoren voor in totaal 402 pk aan power. Waar je normaal de dieselmotor vindt is een 130 kWu batterij te vinden (30 kWu meer dan de grootste Tesla-accu). De SESAM heeft geen 'ludicrous mode' waar die capaciteit voor nodig is, maar moet wel een ploeg door een veld kunnen trekken. 

Het voordeel van deze oplossing is dat elektrische motoren weinig onderhoud nodig hebben en langer meegaan. Mocht er eentje uitvallen, dan kun je op halve kracht verder dankzij volledige redundantie. De tractors zijn nog niet te koop. Op dit moment werkt een nieuwe club R&Ders aan de ontwikkeling van financieel aantrekkelijke elektrische John Deeres.