Facebook overdreef twee jaar lang videokijkcijfers

Facebook overdreef twee jaar lang videokijkcijfers

23-09-2016 06:23 Laatste update: 27-04-2018 02:59

De kijkcijfers van video's die Facebook zijn adverteerders voorschotelde waren twee jaar lang veel te hoog.

De kijkcijfers zouden kunstmatig hoger zijn uitgevallen omdat Facebook alleen video's van drie seconde of langer meetelde in de gemiddelde kijktijd. Dat maakte Facebook bekend op de hulppagina's van adverteerders. Door video's die korter dan drie seconden bekeken werden niet mee te tellen viel de gemiddelde kijkduur 60 tot 80 procent hoger uit, stelt advertentiebedrijf Publicis Media. 

Publicis Media stuurde een brief aan haar klanten nadat Facebook aan het bedrijf bekend had gemaakt hoeveel de foutieve berekening de gemiddelde kijktijd had beïnvloed. Het is een gênante blunder voor Facebook die juist de laatste tijd hoog van de toren blaast hoe snel de videoconsumptie via zijn platform groeit.

De opgepimpte kijkduurcijfers zouden invloed op het aankoopbeleid van adverteerders kunnen hebben gehad. In plaats van adverteren op andere kanalen zoals tv, Twitter of YouTube zouden ze op basis van de positieve cijfers hun geld bij Facebook hebben besteed. Facebook zegt de fout intussen hersteld te hebben.

Gebrek aan transparantie

Adverteerders en mediabedrijven maken zich al langer zorgen over de voor derde partijen afgesloten kijkcijfers van bedrijven als Google en Facebook. Zij pleitten voor controle door een externe partij. Keith Weed, chef marketing bij Unilever, zei vorig jaar al in een interview aan de Wall Street Journal dat het gesloten karakter van de statistieken van deze grote bedrijven het equivalent is van "hun eigen huiswerk nakijken".